Hihetetlen képeket osztott meg a NASA: így néz ki a Mars behavazva
Bár a Marsról a legtöbbeknek egy vörös színű, kietlen világ jut eszébe, a bolygó télen néha egészen más arcát mutatja.

GettyImages-1158867585
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Marsról a legtöbbeknek egy vörös színű, kietlen világ jut eszébe, a bolygó télen néha egészen más arcát mutatja. 

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondája most egészen különleges felvételeket készített a bolygó téli mesevilágáról. 

Hó a marson

A Marson bizony előfordulhat jég és hó is a téli időszakban. A bolygó pólusain a hőmérséklet akár a mínusz 123 Celsius-fokot is elérheti. 

A Marson kétféle hó létezik. Az egyik a Földön tapasztalt, fagyott vízből álló fajta. A vékony marsi levegő és a fagypont alatti hőmérséklet miatt a hagyományos hó szublimálódik, vagyis szilárdból közvetlenül gázzá alakul át, mielőtt a Marson a talajhoz érne.

A marsi hó másik fajtája szén-dioxid-alapú, vagyis szárazjég, amely is le tud szállni a felszínre. A Mars sík területein, a pólusok közelében általában néhány méternyi hó esik, írja a Híradó.hu a CNN cikke alapján. 

Ez idáig egyetlen űrszondának és űrjárónak sem sikerült hóesést rögzíteni a Marson, mert az időjárási jelenség csak felhőtakaró alatt, éjszakánként fordul elő. Az űrszondákra szerelt kamerák nem látnak át a felhőkön, és egyelőre nem sikerült olyan robotfelderítőket kifejleszteni, amelyek kibírnák a bolygó szélsőséges hőmérsékletét. 

Gyönyörű fotók készültek a Mars sarkvidékéről: soha nem láthattunk ehhez hasonlót

A kínai űrszonda olyan fotót készített, amilyet korábban nem láthattunk.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük