5 bevált tipp friss diplomásoknak
Bár a diplomád már a kezedben, egyszerűen nem találsz munkát? Ne keseredj el! Kövesd tippjeinket, és csinálj karriert!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A friss diplomások elhelyezkedése nem könnyű ma Magyarországon, főként a bölcsész vagy más tömegszakon végzettek számára.

Ne ess azonban kétségbe, ha az első néhány hónapban nem találsz állást, hiszen ennek számtalan oka lehet, amelyeket orvosolni lehet.

Ráadásul az adatok szerint a tartósan munkanélküliek között alacsony a diplomások száma, hiszen ők azért néhány hónap alatt általában könnyen találnak munkát. Hogy hogyan? Például a következő öt tippel!

Tökéletesítsd az önéletrajzod és a kiállásod!

Az álláskeresés alapja a tökéletes és megnyerő önéletrajz.
Az elmúlt 3-5 évben valószínűleg körvonalazódott benned, mivel is szeretnél foglalkozni, de ha még nem, akkor épp itt az ideje, hogy eldöntsd, milyen munka iránt érzel akkora érdeklődést, hogy napi nyolc órában foglalkozz vele. Vedd sorba, hogy melyek azok a képességek, amelyek előnyödre válhatnak. Ehhez számtalan személyiségteszt is a rendelkezésedre állhat, de kérheted szakember, például grafológus segítségét is - így már konkrétabban keresgélhetsz, és az állásinterjún is képes leszel előnyös tulajdonságaiddal érvelni.
Az önismeret ráadásul fejleszti a személyiséged, ami azért fontos, mert az állásinterjún nincs fontosabb a határozott fellépésnél. Hiszen ha te nem bízol a képességeidben, akkor hogyan várod el, hogy más ideálisnak találjon egy munkakörre?

Álláskeresésre fel!

Ma már nemcsak az újságokban karikázhatod vég nélkül a számodra szimpatikus álláshirdetéseket, hanem az internet segítségével több 100 álláskereső oldalon keresgélhetsz, és még az önéletrajzodat is feltöltheted.
De nemcsak ezeken az oldalakon érdemes kutatnod: a legtöbb nagyvállalat weboldalán karrieroldal is található, ahol az éppen be nem töltött pozíciókat szokták meghirdetni, de a szakmai szervezetek honlapján is rábukkanhatsz ajánlatokra.

A megyei önkormányzatok honlapjait pedig akkor érdemes böngészned, ha a közszférában szeretnél elhelyezkedni.
Ha már konkrétan kinéztél egy céget vagy intézményt, ahol dolgozni szeretnél, akkor semmit sem veszíthetsz azzal, ha elküldöd nekik önéletrajzodat egy rövid motivációs levél kíséretében.

Ragadj meg minden lehetőséget!

Az összes álláskeresési lehetőség előnyeit egyesíti, ha bejelentkezel a lakóhelyedhez legközelebb eső munkaügyi központba. Itt felveszik az adataidat, valamint hogy milyen munkakörben szeretnél dolgozni, és ahogy beérkezik egy, az igényeidnek megfelelő állás, értesítenek. Ez nemcsak azért jó, mert a vidéki hirdetésekről is értesülsz, hanem mert viszonylag kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, így nagyobb eséllyel indulsz. A munkaügyi központok megbízhatóak, és a tapasztalatok szerint megtesznek mindent, hogy állást találj.

A friss álláshirdetések mellett megtalálhatod a munkaügyi központok elérhetőségeit, és számos más hasznos dologról olvashatsz az Állami Foglalkoztatási Központ honlapján.

Kérdezősködj!
Ne legyél szégyenlős, vedd fel a telefont, és kérdezd meg az ismerőseidet is, hogy nem tudnak-e valamilyen állásról! A legjobb azonban, ha egyenesen egy cégvezetővel tudsz beszélni.

Kezd a ranglétra alján!

A pályakezdők legnagyobb hátránya a munkaerőpiacon, hogy a cégek általában már néhány éves gyakorlattal rendelkező munkatársakat keresnek. Ezért nagy előny, ha az iskola évei alatt már szereztél gyakorlatot. Ha viszont még nincs tapasztalatod, akkor érdemes elvállalnod a gyakornoki munkaköröket is, hiszen néhány hónap után lehet, hogy fel is vesznek állandó munkatársként. A gyakorlat legnagyobb hátránya, hogy általában nincs fizetés, de ha van rá anyagi fedezeted, mindenképpen pályázz meg ilyen helyeket is, hiszen nemcsak a könyvekből kell ismerned a szakmát.

Az álláskeresés első időszakában nagy szerencse kell ahhoz, hogy rögtön megtaláld azt a munkát, amire vágysz, ezért semmiképpen ne utasítsd el a más munkakörökben kínálkozó lehetőségeket! Az önéletrajzodban sokkal jobban mutat, ha már dolgoztál valahol, mint a hosszú munkanélküliség.

Pénzkeresés szempontjából sem árt megfontolni az olyan univerzális szakmákat, mint az adminisztrátori, az ügyfélkapcsolati vagy a telefonos asszisztensi állás, ráadásul ha egy ilyen pozícióra egy multinacionális cégnél lelsz, akár könnyen feljebb is léphetsz majd a ranglétrán.

Tudtad?
Ha még nem volt bejelentett munkahelyed, akkor pályakezdőként érdemes kiváltanod a START-kártyát, amivel munkáltatód jelentős járulék-kedvezményben részesülhet. A kiváltástól - amelyet a lakóhelyed szerinti APEH-nél tehetsz meg ingyenesen - számított két évig használható fel, ezért az önéletrajzodban is érdemes megjelölni, hogy rendelkezel vele.
További részleteket és információkat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján találsz. »

Tanulni, tanulni, tanulni!

Amíg álmaid munkahelyére vársz, ne felejtsd el, hogy ma már a diploma csak egy jó alap. Ahhoz, hogy piacképes legyél, még számtalan más képesítés is szükséges! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tárgyalóképes angol nyelvtudás ma olyan követelmény, mint anno az érettségi - nagyítóval kell keresni az olyan munkahelyeket, ahol nem ez az első kitétel, ráadásul sok helyen ellenőrzik is már az első állásinterjún. Tartsd karban a nyelvtudásod angol nyelvű szaklapokkal, vagy nézz angol nyelvű tv-csatornákat, de igazán figyelemfelkeltő lehet a cv-dben egy szakmai nyelvtanfolyam elvégzése is. Az angol mellett ráerősíthetsz a németre, de a francia és az olasz nyelvtudás is keresett, nem beszélve a kínairól vagy a japánról.
Másik alapkövetelmény a számítógépes ismeret: ha e téren vannak hiányosságaid, ne késlekedj pótolni őket!

A munkaügyi központokba azért is érdemes bejelentkezned, mert számtalan, az álláskereséshez hasznos tanfolyamot indítanak - sokszor költségtérítéses formában, de számos államilag finanszírozott képzés is indul. Az induló képzésekről információt az Állami Foglalkoztatási Központ honlapján találsz.

Tipp: Most még nem késő váltanod! Tanulj egy olyan szakmát, ami igazán érdekel, hiszen a boldog élet egyik titka, hogy olyan területen dolgozz, ami mindennap motivál. Lehet, hogy az első pár év nehéz lesz, de hosszútávon megéri kitartónak lenned és követni az álmaidat! Ha eddig gazdasági területen tanultál, de valójában a szépségipar érdekel, tanulj kozmetikusnak vagy fodrásznak, de igen jövedelmező ágazat a turisztika és a vendéglátás is.
Ezt is szeretjük