Telefonos illemszabályok, amiket neked is ismerned kell
Ma már szinte elképzelhetetlen az élet telefon nélkül, de vajon tudod, hogyan illendő használni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A telefon mára a napi kommunikáció alapeszköze, amelynek fontossága a mobiltelefonok megjelenésével egyre csak fokozódik. Veszélybe is kerülhet a mobilod - tudj meg erről további információt erre a linkre kattintva!

Annak ellenére, hogy a telefon mindennapi eszközzé vált, nem mindegy, milyen stílusban használod, akár mobilról, akár vezetékes készülékről van szó. Íme, néhány fontos illemszabály.

Köszönés

Ha te vagy a hívó fél, miután felvették a telefont, be kell mutatkoznod. Magánhíváskor, ha tudod, hogy egyértelmű lesz a kiléted, a keresztnév is elég, ám hivatalos beszélgetéskor a teljes nevedet kell mondanod, szakmai hívás esetén pedig a munkahelyedet és a beosztásodat is tudatnod kell - így a hívott fél tisztában lesz vele, kivel beszél.

Amikor téged hívnak, és nem tudod, ki lesz a vonal másik végén, szintén közölnöd kell a nevedet, ugyanolyan szabályok szerint, mintha te lennél a hívó fél. Mindössze annyi a különbség, hogy neked ezekkel az információkkal kell felvenned a telefont, hogy aki keres, tudja, hogy jó a szám, amit hívott.

Ha valaki megkér rá, hogy vedd fel a telefonját, el kell mondanod, hogy a hívott szám kinek a telefonjához tartozik, és hozzá kell tenned, hogy te beszélsz. Nem kell feltétlenül megindokolnod, hogy miért te vetted fel, elég, ha annyit mondasz, hogy az illető jelenleg nem tud a telefonhoz jönni. Ha azonban nem kértek meg rá, vagy nem adtak erre külön engedélyt, nem veheted fel más telefonját.

Illemszabályok vendégségben

Vendégségbe készülsz, de nem vagy biztos benne, mit hogyan illik? Nézd meg videónkat, és hallgasd meg szakértőnk tanácsait!

Visszahívás

Ha hosszabb beszélgetést tervezel, mindenképpen kérdezd meg, hogy alkalmas időpontban telefonálsz-e. Ha nem, ajánld fel, hogy visszahívod a hívott felet, amikor neki alkalmas. Lehet, hogy ő ígér neked visszahívást: ebben az esetben meg kell hagynod az elérhetőségedet, és nem szabad telefonálnod, amíg nem hív!

Előfordulhat, hogy beszélgetés közben megszakad a vonal. Ilyenkor annak kell visszahívnia a másikat, aki a hívást kezdeményezte. Ha valamiért várakoztatnod kell a másikat, és a hívástartást választod, ez az állapot ne tartson fél percnél tovább.

Elköszönés

Az elköszönést, a beszélgetés lezárását mindig a hívó fél kezdeményezi. Ha téged hívtak, és valamiért mégis le kell tenned a telefont, udvariasan kérj elnézést, hivatkozz a sürgős vagy váratlan tennivalóra, és ajánlj fel visszahívást, ha úgy érzed, még nincs lezárva a téma az elköszönéskor.

Mi az, amit nem szabad?

Ha visszahívást ígértél valakinek, nem szabad elfeledkezned róla, illetve elmulasztanod azt. Amennyiben olyan helyiségben tartózkodsz, ahol nem lehet mobiltelefont használni, főleg, ha ezt külön jelezték is, el kell hagynod a helyszínt a beszélgetés idejére.

Nem illik telefonon részvétet nyilvánítani, ellenben gratulálni megengedett. Ha üzenetet hagysz, köszönj, mutatkozz be, és fogd rövidre a mondandódat: nem ajánlatos telebeszélni a másik hangpostáját.

Ezt is szeretjük