A leggyakoribb illemtani bakik, amiket az interneten elkövethetsz
Az internetezésnek is megvannak a maga illemszabályai, amiket be kell tartani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az internethasználók közé tartozol, van néhány szabály, amit be kell tartanod. Biztosan te is találkoztál már olyanokkal, akik ezeket áthágták, úgy, hogy még csak nem is tudtak róla.

Azért, hogy te ezt elkerüld, nézd meg, melyek a leggyakoribb illemtani bakik, amelyeket fórumozás, e-mailezés, kommentelés közben elkövethetsz.

Írásmódbeli problémák

Mivel az interneten a betűkkel fejezed ki magad, ezeknek olyan szerepük van, mint a hanglejtésnek vagy a stílusnak, amikor személyesen beszélgetsz egy másik emberrel.

Éppen ezért figyelni kell arra, hogy az általad leírt szöveg minden szempontból megfeleljen az illemnek, hiszen egy tényleges beszélgetés során sem szeretnéd, ha a partnered kellemetlennek találna.

Az egyik leggyakoribb baki, amit a netezők elkövetnek, a csupa nagybetű használata fórumon, e-mailben, kommentben. A többi felhasználót ez zavarhatja, hiszen a neten a nagybetűk a kiabálást jelképezik. Csak erősen indokolt esetben alkalmazd ezt a módot.

Ne használj feleslegesen írásjeleket, szóközöket, különböző karaktereket. Szorítkozz a legszükségesebbekre, viszont ahová kell, oda tedd ki őket.

A másik az, amikor túl terjengősre sikerül egy-egy gondolat. A betűrengetegből rendkívül nehéz a másik számára kihalászni a lényeget, ezért próbálj meg tömören, de érthetően fogalmazni. Kerüld a töltelékszavakat, és ne kalandozz el. Egy élő beszélgetés során sem tartanád fent az érdeklődést a túl sok fecsegéssel.

Tartalmi gondok

Nemcsak azzal lehet probléma, hogy hogyan írsz le bizonyos dolgokat, hanem már önmagában azzal is, amit leírsz. Mindig figyelj oda, mit adsz ki a kezedből, mert sokszor nem visszavonható a dolog, és az írott szónak hatalmas súlya tud lenni. 

Kerüld a trágárságot és a káromkodást, mert egyrészt téged minősítenek, másrészt a fórumokról akár ki is tilthatnak, de legalábbis bizonyos időre elhallgattathatják a felhasználói fiókodat. Tartózkodj a viták szításától vagy attól, hogy belekeveredj egy csúnya szópárbajba.

Tartsd tiszteletben mások személyiségi jogait - attól, hogy nem élőben folyik a párbeszéd, még ne érezd úgy, hogy bármivel támadhatod a másikat. A vallási, származási és egyéb kényes kérdéseket különös odafigyeléssel kezeld, és mindig viseltess tapintattal társaid iránt, bármiről legyen is szó.

Ha egy bizonyos témával kapcsolatos beszélgetéshez szólsz hozzá, ne írj oda nem illő, nem a témába vágó dolgokat. Nemcsak a többieket tartod fel, illetve a beszélgetést hátráltatod, de még azt is elérheted, hogy kitiltsanak az adott helyről. 

Ezt is szeretjük