Mit árul el rólad a köszönésed? Már ez alapján megítélhetnek
Így érd el, hogy ne kelts rossz benyomást már a szóbeli üdvözlés során!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Naponta többször is kerülünk olyan helyzetbe, amikor köszönni kell valakinek vagy valakiknek. Mint minden emberekkel kapcsolatos tevékenységre, erre is vonatkoznak szabályok, melyeket sajnos nem mindenki ismer, vagy tart be.

Ha nem tudsz úgy köszönni, ahogyan azt az illemtan előírja, máris rossz megítélésben lehet részed, és eleve hátránnyal indulsz annak a szemében, akivel először beszélsz. Tudd meg, hogyan ne üdvözöld a másikat, és miképpen kelts pozitív benyomást már az első szavakkal!

Halk mormogás

Sokan nem tudják, mit kellene mondaniuk, amikor fogadják valaki köszönését. Tegezzék vagy magázzák-e az illetőt, udvariasan vagy lazábban viselkedjenek. Ezért inkább úgy intézik, hogy hallható, de érthetetlen legyen a válasz. Ez úgy hathat, hogy nem adsz meg semmiféle tiszteletet a másiknak, és csak foghegyről odavetettél neki valamit, ami nem nevezhető köszönésnek.

Félénknek is tűnhetsz, valamint bizonytalan, kissé illetlen ember benyomását keltheted. Ezért inkább érthetően mondd ki az üdvözlést: ha nem is a helyénvaló szót mondtad, legalább tudják majd, hogy van hangod, és próbálkozol.

Hallgatás

Még a csendes érthetetlenségnél is rosszabb, ha egyáltalán nem köszönsz vissza. Ezzel eléred majd, hogy a másik vérig legyen sértve, többet szóra se méltassanak, és elkönyveljenek egy neveletlen, magát túl komolyan vevő embernek. Ha valaki üdvözöl téged, mindenképpen fogadd azt egy hangos, érthető válasszal, még akkor is, ha te alaphelyzetben nem köszöntél volna előre az illetőnek. Ha ő megtisztelt téged, akkor illendő azt megfelelően viszonozni.

Hangos, de helytelen üdvözlés

Amikor valakit köszöntünk, számtalan szó áll a rendelkezésünkre, hogy ezt kifejezzük. Máshogy köszönünk egy rokonnak, máshogy egy munkatársnak. A tegeződés és a magázódás is meghatározza az üdvözlés formáját. Ha nem vagy biztos benne, hogyan is kellene köszönnöd valakinek, ne a könnyebb utat válaszd, hanem gondolkozz el, mi lenne a legmegfelelőbb.

Ha letegezel valakit, akit egyébként nem kellene, valószínűleg megakad majd rajta, de még mindig kevésbé, mintha egyáltalán nem köszöntél volna. Ha zavarja, valószínűleg szóvá teszi majd. Amikor viszont a felesleges magázódást választod, jobban jársz, mert ez kevésbé udvariatlan, és a másik fél is könnyebben javít majd ki.

A jókívánságot tartalmazó köszönés a legjobb választás, ha bizonytalan vagy, mert jó reggelt, napot, estét akárkinek kívánhatsz - természetesen egész mondatban, nem a rövidített változatban. Ugyanígy az elköszönésnél: a viszontlátásra sokkal illendőbb, mint egy egyszerű viszlát.

A köszönés illemtana

A köszönés szabályai sokaknak gondot okoznak, mert adódhatnak olyan helyzetek, amikor a legudvariasabb embernek is el kell töprengenie, vajon mit is mond erre az illem. Nemcsak a nemek és a társadalmi beosztás befolyásolja azt, hogy kinek kell kezdeni az üdvözlést, még az érkezési sorrend és a kor is fontos. Ezek összetevődéséből aztán faramuci helyzetek adódhatnak. Ám, ha tudod az alapszabályokat, könnyebben következtethetsz a megoldásra. Előre köszön a fiatalabb az idősebbnek, a férfi a nőnek, a beosztott a főnökének, és az érkező a már ott lévőknek.

Így tesz az is, aki távozik egy társaságból, és az is, aki alacsonyabb társadalmi és szakmai pozícióban van, ha nem is együtt dolgozik a másikkal. Abban az esetben, ha a férfi jóval idősebb, és magasabb beosztású, akkor a nőnek kell előre köszönni. Ha az utcán sétálsz egy férfival, és őt köszönti valaki, akit te nem ismersz, nem kell viszonoznod azt, hacsak nem üdvözöltek külön téged is. Ám, ha neked köszön egy, a férfi számára ismeretlen ember, a kísérődnek illik visszaköszönni.

Ezt is szeretjük