Tudod, mi a megoldás, mégsem bírod rávenni magad? Többen éreznek így, mint hinnéd
A tanult tehetetlenség jelensége nagyon sokakat érint, de mi is ez pontosan?

szomoru-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Változtatnom kellene, de egyszerűen képtelen vagyok. Az erőfeszítéseimnek semmi eredménye. Ismerősen csengenek ezek a mondatok? Legtöbbünkkel előfordult már, hogy azt éreztük, a tehetetlenség érzése fekete lyukat szaggat a lelkünkben. Ez egy veszélyes állapot, mely egészen az önsorsrontásig és depresszióig vezethet. Miért alakulhat úgy, hogy minden cselekvőkészségünket elveszítjük?

A tanult tehetetlenség jelensége arra utal, amikor sorozatos kondicionálás eredményeként megtanuljuk elfogadni és elviselni a kellemetlen helyzeteket, és képtelenek vagyunk elkerülni ezeket, akkor is, amikor egyébként elkerülhetők lennének. Egyszerűbben kifejezve olyan állapot, melyben a kontrollvesztettség érzése dominál. Bármit teszel, bárhogyan teszed, azt érzed, semmi befolyásod nincs a végkimenetelre. Így aztán próbálkozásaid fokozatosan a homályba merülnek.

Lehetne lépni, de mégsem

A tanult tehetetlenség kifejezése Martin Seligman pozitív pszichológiai kutató tollából származik, és megszületéséhez néhány igen kegyetlen állatkísérlet szolgált. Kutatásaiban a negatív megerősítés hatását vizsgálta kutyáknál. Az ebeken gyorsan eluralkodott a tanult tehetetlenség érzése, és megtanulták, hogy bármit tesznek, nem befolyásolja azt, ami történik velük. Minek tenni tehát bármit is?

Tanult tehetetlenség a depresszió hátterében

A tanult tehetetlenség sok mentális problémával mutat összefüggést, többek között a depresszióval. A tünetek nagyon hasonlóak: passzivitás, szomorúság, szorongás, ellenségesség. Hiedelmek uralkodnak el az emberen, miszerint többé nem képes kontrollálni élete lényegesebb területeit. Ám, ha körülnézünk, számos olyan ember él körülöttünk, aki annak ellenére, hogy rengeteg veszteség és negatív esemény éri, mégsem válik depresszióssá: megőrzi az életkedvét és az optimizmusát.

Az eltérő életfelfogás hátterében sok esetben az attribúciós stílus áll. Ez egy szociálpszichológiai folyamat, mely megmagyarázza az egyén viselkedéseit és döntéseit, vagyis ebben az esetben ez határozza meg, hogy minek tulajdonítjuk a kontrollhiányt, amit egy adott helyzetben átéltünk. Egyes emberek jellemzően az őket ért sikertelenséget hajlamosak szituációs tényezőkkel, míg mások stabil, személyiségbeli tényezőkkel magyarázni. 

Ezt nevezzük alapvető attribúciós hibának. Tanult tehetetlenség és súlyosabb esetben depresszió akkor léphet fel, ha a minket ért negatív eseményeket következetesen belső, állandó jellegű okokkal magyarázzuk. A tanult tehetetlenségen túl a reménytelenség szerepe is jelentős. Ezek a jelenségek számos, egyáltalán nem vagy csak nehezen érthető pszichés reakcióra adhatnak magyarázatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Többek közt arra, hogy miért nem menekülnek el adott esetben a bántalmazott családtagok - amikor pedig megtehetnék -, miért viselik el passzívan, tehetetlenül nehéz helyzetüket. Ezen felül olyan hétköznapi helyzetekben mutatott viselkedések is magyarázhatók ezzel, mint, amikor valaki képtelen munkahelyet váltani, noha már jó ideje érzi, hogy ezt kellene tennie.

Fotók: Getty Images.

Húsba vágóan őszinte képeken a depresszió

A férfi egy éven át mélyponton volt, de a művészet segítségével javult az állapota. A 28 éves lengyel grafikus szemléletes képeken jelenítette meg az érzelmeit, és az önkifejezés komoly megkönnyebbülést hozott számára.

Ezt is szeretjük