Ebben az életkorban vagyunk a legmagányosabbak: meglepő a kutatás eredménye

Az emberek hajlamosak egyenlőségjelet tenni a magány és az időskor közé, a kutatások azonban rácáfolnak erre a feltételezésre.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármelyik aspektusát vizsgáljuk, a társas kapcsolatok a kezdetektől áthatják az emberiség történetét. Egyrészt az utódnemzés és a gyereknevelés szempontjából, de, ami talán ennél is lényegesebb, az a saját, belső, ösztönös késztetés az intimitás megélésére emberi kapcsolatainkon keresztül.

Nehéz megmondani, mikor terjedt el a köztudatban a nézet, miszerint, ahogy idősödünk, úgy fenyeget egyre inkább a magány, egy új kutatás azonban megdönteni látszik ezt. Pontosabban kutatások. Merthogy több is készült, de egyik sem az idős korosztályt illeti a legmagányosabb jelzővel.

Kik a legmagányosabbak?

A BBC 55 ezer fő részvételével készült tanulmányából kiderült, hogy a 16-24 éves korosztály - a hasonló korú válaszadók 40%-a - érzi magát különösen magányosnak, míg a 75 év felettiek körében ez az arány mindössze 27%.

Egy másik, 16 ezer személyt vizsgáló kutatás szintén a harminc év alattiakat tartja a legmagányosabbaknak, ellenben a nyolcvan év felettiekre ez csak abban az esetben igaz, ha már elvesztették házastársukat, családtagjaikat. Míg egy brit férfiak körében végzett kutatás a 35 éves kort jelöli a legmagányosabb időszaknak.

A magány nem egyenlő az egyedülléttel

Erre Matt Haig, mentálhigiénés szakember világított rá, ugyanis a magány pszichológiai meghatározása szerint egy olyan érzelmi állapot, melyben a személy az üresség, a kirekesztettség érzését tapasztalja. Olyasfajta lelkiállapot ez, mely hosszú idő alatt alakul ki, és független attól, hogy az egyén társaságban vagy egyedül van-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem célszerű a közösségi médiát sem okolni ezért, hiszen a jelenség egyáltalán nem új keletű, sokkal inkább a felnőttkor természetes velejárója, amikor az embernek egy halom új érzéssel kell megbirkóznia, ami sokszor stresszes helyzetet teremt. Matt Blow pszichológus ugyanakkor hozzáteszi, rengeteg barátunk lehet a közösségi oldalakon, ettől még nem biztos, hogy képesek vagyunk valós kapcsolatokat is kialakítani.

Nézd meg ezt is - Húsba vágóan őszinte képeken a depresszió

Az Eurostat 2017-ben közzétett adatai szerint Magyarországon a 18 éven felüliek 10,5%-a depressziós, az Egészségügyi Világszervezet statisztikájából pedig kiderül, hogy a betegség világszerte több mint 300 millió embert érint - köztük Dawid Planetát is.

Ezt is szeretjük