Mennyit költünk a szüleinkre, ha kevés lesz a nyugdíjuk? A fiatalok nagyobb kiadással számolnak
Egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyugdíjas szülők anyagi támogatása.

anya-lanya-ugyintez
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől. A 18-29 éves korosztály arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit. A KSH adatai szerint 2018 második negyedévében több mint 2,7 millió volt a gazdaságilag inaktívak száma, és, bár a gazdaságilag aktív társadalom nő, az úgynevezett időskori függőségi ráta így sem mérséklődik.

Az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28%-ot, ami azt jelenti, hogy ezer aktív korú felnőttre csaknem 280 fő 65 éves és annál idősebb nyugdíjas jut - ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog.

Nyílik az olló

Bár 2012 óta növekvő tendenciát mutat a magyar átlagnyugdíj összege, 2017-ben még így is csak nettó 124 ezer forint volt az ellátás átlagos havi mértéke, mely azonban még mindig jelentősen elmarad - átlagosan 37%-kal alacsonyabb - a tavalyi átlagkeresettől, ami nettó 197 500 forint volt. Ha csak arra gondolunk, hogy a nyugdíjba vonuláskor az átlagokat tekintve is összébb kell húzni a nadrágszíjat, és azzal nem is tervezünk, hogy elöregedő társadalmunk egyre nagyobb terhet ró az aktív keresőkre, ami miatt csökkenhetnek majd a nyugdíjak, akkor is érthető, ha a fiatalok már most azzal terveznek, hogy a jövőben anyagilag támogatniuk kell majd nyugdíjas szüleiket.

Többen, többet és gyakrabban adnának a fiatalok

A Generali friss kutatásának eredményei alapján a megkérdezett felnőttek több mint fele tervezi támogatni nyugdíjas szüleit, ötödük pedig már jelenleg is támogatja őket. A szüleiket segíteni tervező felnőttek közül is kiemelkedik a 18-29 éves fiatal felnőttek korosztálya, akiknek több mint 70%-a tervez anyagi hozzájárulást. Ugyanez az arány a 30-59 éves korosztályban alig 50%.

A két korcsoportban nemcsak a támogatásra való hajlandóság, hanem a támogatás rendszeressége és összege tekintetében is jelentős különbség van: míg a 18-29 évesek korosztálya a havi rendszeres támogatást preferálná, és átlagosan 29 800 forintot szánna erre a célra, a 30-59 éves korosztály 19 600 forintot tartana reálisnak, csaknem 40%-uk pedig a havi rendszeres támogatás helyett inkább az alkalmankénti támogatás mellett döntene.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A nyugdíjak jelenlegi összege miatt is egyre nagyobb szükség mutatkozik a nyugdíjas szülők anyagi támogatására - mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója. - Bár a kutatásunk eredményei azt bizonyítják, hogy a fiatalabb generáció nyitott a szülei megsegítésére, érdemes időben gondolni a jövőnkre. Időben megkötött nyugdíjbiztosítással jelentős megtakarítást halmozhatunk fel, ami nagyobb anyagi biztonságot jelent, mint az, ha kizárólag a gyermekünk hozzájárulására támaszkodnánk, így nagyobb anyagi biztonságban tölthetjük a jól megérdemelt pihenésünket, és ez a nagykorú gyermek számára sem jelent anyagi terhet.

Kiemelt kép: Getty Images Hungary.

Nézd meg ezt is - Pár méter választja el a nyomornegyedet a luxusvilláktól

Nincs is annál szomorúbb látvány, mint amikor egymás mellé kerül a társadalom legfelsőbb és legalsóbb rétege, mert ilyenkor még élesebben kirajzolódik, hogy mekkora különbségek vannak ember és ember között. 

Ezt is szeretjük