Nem kérnek a kormány tervéből a nyugdíjasok: 10-ből 8-an nem vállalnának munkát
Egy friss felmérés szerint a magyar nyugdíjasok többsége már nem szeretne munkát vállalni.

idos-no-utazik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több rendelkezéssel is arra ösztönzi a kormány a nyugdíjasokat, hogy térjenek vissza a munka világába: tavaly lehetővé tették a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását, jövőre pedig bevezetik az extra adókedvezményt a nyugdíj mellett történő foglalkoztatásra. Ám a GKI Gazdaságkutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok 80%-a egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet. A kutatás szerint Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából kétmillióan kapnak öregségi nyugdíjat.

A felmérésből kiderült: a nyugdíjasok 11%-a részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen, 5%-a kötetlen munkaidőben, 2%-uk távmunkában, és mindössze 2%-uk tudná elképzelni magát teljes munkaidőben. Rámutatnak arra is, hogy viszont mintegy félmillió nyugdíjas valamilyen formában törekszik a munkavállalásra, ebből negyedmillió részmunkaidőben, 50 ezer teljes munkaidőben. Településtípusonként és nemenként nincs lényegi eltérés a nyugdíj mellett munkát vállalni szándékozók arányában, mindegyik egyaránt 20%.

A közép- és felsőfokú végzettségű nyugdíjasok negyede, az egykori szakmunkások és a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek 14%-a dolgozna tovább. Így a munkát kereső nyugdíjasok között 12%-os a felsőfokú végzettségűek, 26%-os a szakmunkások aránya, míg a középfokú és a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek egyaránt egyharmados súlyt képviselnek.

A hatvan év alatti nyugdíjasok csaknem kétharmada szeretne dolgozni, viszont a nyugdíjasokon belüli részarányuk csekély. Ugyanakkor a 60-69 éveseknek csak 24%-a, a hetven felettieknek pedig 8%-a dolgozna. Végeredményben a potenciális munkavállalók többsége, 60%-a hatvan és hetven év közötti - állapítja meg a GKI. A nyugdíjasok munkavállalási hajlandósága az életkor növekedésével természetesen csökken, és összességében is csak mintegy ötödük szeretne valamilyen formában elhelyezkedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor körükből több százezer fővel lenne növelhető a foglalkoztatás, különösen, ha a munkaadóknak sikerül a többségük által elvárt, rugalmas foglalkoztatási formákat is megteremteni - összegezte a kutatás.

Nézd meg ezt is - A 87 éves néni megtanult paintezni

Ahány ház, annyi nagyi. Van, aki a kertészkedésben leli örömét, míg mások legszívesebben naphosszat csak kötögetnének. És ott vannak a szupernagyik, mint Concha Garcia, aki 87 évesen úgy döntött, ide neki az oroszlánt, és elsajátítja a Paint alapjait.

Ezt is szeretjük