Mi a teendő, ha madárfiókát találsz? Hiába a jó szándék, sokan rosszul tudják
Nem mindegy, hogyan jársz el egy talált madárfióka esetében.

fioka-kezben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magányosnak tűnő madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad őket hazavinni - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, röviden MME.

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja. A magányosnak tűnő kismadarak többsége azonban nem árva, nem segítünk nekik azzal, ha hazavisszük őket - közölték.

Hasonló a helyzet a kirándulás során talált, mozdulatlanul fekvő, szüleikre váró őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal. Ezeket az állatokat jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad - hívják fel a figyelmet a természetvédők.

A kis- és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a környék sűrű aljnövényzetében bujkálva hívják magukhoz etető szüleiket. A látszat ellenére azonban ezek a fiatalok nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen hazavinni őket.

A legjobb megoldás, ha a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tesszük. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az érintésünk nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás az, ha a veszélybe került madarakat vesszőkosárba tesszük, és az ágak közé helyezzük. A madármentésről további részletek ezen az oldalon olvashatóak.

Fotók: Getty Images

A leggyakoribb madarak itthon

A madarak csicsergését hallgatni a reggeli kávé kortyolgatása közben felébresztheti a bennünk rejlő kíváncsiságot: kihez tartozik ez az angyali, vagy éppen fülsüketítő hang? Megmutatjuk!

Ezt is szeretjük