Egy apróság, amit a tudósok szerint teljesen másként kellene csinálni a természetvédelemben
Kevéssé ismert állatok lehetnének a természetvédelem jövőbeli ikonikus alakjai.

kecske
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudósok szerint kevéssé ismert állatokkal, például a pápaszemes medvével vagy a kígyászkeselyűvel is kampányolni kell a jövőben ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.

Az adománygyűjtő kampányok arcai jelenleg főleg olyan cuki állatok - például a tigrisek vagy az elefántok -, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet szerint azonban eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek ugyancsak szükségük lenne a védelemre.

A cuki emblémaállatok szerepe

Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja a szívek és lelkek megnyerésének. A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve - idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját.

A The Nature Conservancy szerint tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek cukinak számítanak a nagyközönség szemében. A zöldszervezet ezért több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

Más fajok is fontosak

A Nature Communications című szaklapban publikált tanulmányban olyan állatok szerepelnek, mint például a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza - egy cibetmacskaféle Madagaszkárról -, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík.

A kutatók szerint ezek is megnyerő állatok, gyakran mégis figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok miatt. Egy kormányközi tudományos testület tavalyi megállapítása szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Friss becslések szerint évente legalább 100 milliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó globális célok eléréséhez. A kutatók szerint szükség van minden fillérre, ezért egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

Fotók: Getty Images

Képek az ausztráliai tűzvész állatairól

Rengeteg olyan fotó járta be a közösségi oldalakat, amelyeknek köszönhetően a biztonságba helyezett állatok megható történeteit ismerheti meg a világ. Az alábbi képeken olyan hétköznapi hősöket mutatunk, akik rengeteget tettek azért, hogy a koalák életben maradjanak.

Ezt is szeretjük