Bármelyik kertben felbukkanhat, és nagyon vigyázni kell rá: így óvd a sündisznót
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a sünök védelmére hívja fel a figyelmet.

sundiszno
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - MME - a tavaszi kertrendezés idején a sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.

A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja - figyelmeztetnek az állatvédők hétfői közleményükben. A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy nem vasvillával, hanem a szerszám nyelével, fentről lefelé haladva kell átforgatni a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

A sünök védelme

Mint írják, különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha nem szabad felgyújtani az ilyen rakásokat.

A közlemény szerint, amennyiben a gallyrakás megbontásakor sünfészket találsz, semmiképpen se szedd össze a kölyköket, és kezdd nevelgetni őket, ehelyett pakold vissza kellő vastagságú rétegben az ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyd a nőstényre a továbbiakat.

A gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább addig - négy-öt hetet - várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes kis méretű kutyaházhoz hasonló, mesterséges süngarázst beszerezni, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető. A sünök védelméről további részletes tájékoztatás olvasható ezen a linken.

Fotók: Getty Images

Van valami irtó cuki a süniken

Most rájött valamire az internet népe a sünikkel kapcsolatban, ami sokaknak az újdonság erejével hat: a cuki kis állatok alvás közben egy meglehetősen védtelen pózt vesznek fel, és közben irtó aranyosan néz ki a hátsójuk.

Ezt is szeretjük