Találtam egy sünit, mihez kezdjek vele? A legjobb, amit ilyenkor tehetsz
Az őszi avarégetések különösen veszélyesek a sünikre nézve.

suni
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kertek gyakori lakója, a süni ősszel nagy riadalmat okozhat, amikor az összerakott avarkupacokat választja téli hajlékának. Bár az avarégetés Magyarországon mindenhol tilos, a levelek között megbújó kisállat meglepetést kelthet akkor is, amikor az ember összeszedi a lehullott zöldhulladékot. Főleg, ha nem is tudja, mit kell kezdeni a talált sünivel.

A sündisznó téli álmot alvó állat, és mivel az ember közelében él, így gyakran választja a kert valamelyik pontját a hosszú álomhoz. Sokszor fészkeli be magát a farakások közé, de a hosszan magára hagyott avarkupac alá is bemászik, és akár el is alszik.

Süni az avarban

Bármit is szeretnél kezdeni az avarral, mindig érdemes átmozgatni, mielőtt zsákba vagy a komposztba lapátolnád, így könnyebb megtalálni az alá kucorodott sünit, még az is lehet, hogy magától kimászik onnan.

A sünik nem mindig szorulnak segítségre. Ha az avarban talált sün láthatóan egészséges, és jól mozog, hagyd magára, hogy kereshessen másik téli alvóhelyet. Ha viszont úgy tűnik, hogy alultáplált, húzza a lábát, vagy sérülése van, nem szabad sorsára hagyni. Egy felnőtt süninek a tél beállta előtt legalább 600 grammosnak kell lennie, hogy kibírja a zimankót. Ilyenkor a teste körülbelül egyharmadát zsír alkotja, ha a talált süni láthatóan még nem érte el a téli súlyát, egy kis etetéssel segíthetsz rajta.

Ha viszont az állat sérült, vagy azt találod, hogy nyílt területen, nem a vackában alszik, esetleg napközben kóborol, az is előfordulhat, hogy beteg, ezért érdemes elvinni egy állatkórházba, ahol megfelelően elláthatják, vagy felvenni a kapcsolatot a Sünbarát Alapítvánnyal, akik tanácsot tudnak adni a kérdésben.  

A sünit mindig vastag kesztyűvel kell megfogni, különben a tüskéi komoly sérüléseket is okozhatnak. Ha nem sikerül azonnal orvoshoz vinni, vagy úgy látod, hogy épp csak egy picit alultáplált, adhatsz a felnőtt példányoknak kertben talált rovarokat vagy esetleg száraz vagy aszpikos macskatápot. Tejjel azonban semmiképpen se itasd a talált sünit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kerti süniházak

Ha szívesen látod vendégül a kertben a sündisznókat, gondoskodhatsz róluk süniházak, illetve sünietetők kihelyezésével is, amelybe időnként kikészíthetsz a vendégeknek néhány finom falaltot, és biztosíthatod a gondtalan áttelelést. Ilyen süniházakat már az interneten is könnyen beszerezhetsz, például a Mályi Madármentő Állomás online boltjában. A süntanya ára itt 6500 forint.

Ezeket a kis búvóhelyeket érdemes olyan helyre kitenni, ahol a sünök amúgy is megszállnának, például a farakások mellé vagy egy bokros, árnyékos sarokba, ahol nem érik el a kutyák vagy a macskák, és a sün háborítatlanul töltheti a telet.

Védett állatok a kertben

A sünikre már csak azért is érdemes vigyázni, mert védett állatok. Azonban nem ők az egyetlenek a kertben, akikkel óvatosan kell bánni. Az ember környékén számtalan más védett faj is él, olyan állatok is, amelyekre nem is gondolnál.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük