Kieszi a motorháztető szigetelését: ez a kisállat akár több százezer forintos károkat is okozhat
A városban sem vagy biztonságban az autódba költöző nyestektől.

nyest
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha sáros, apró lábnyomokat látsz a kocsi motorháztetőjén, nem biztos, hogy a szomszéd cica a tettes. A nyestek, ezek a gyönyörű, de felettébb bosszantó ragadozók a városokban, még a legforgalmasabb részeken is előfordulnak, és az autódra éheznek.

A nyestek könnyen megtelepednek a házak között. Ügyesen másznak fára, szeretik a pincék zugait, és a legkisebb, akár 5 centi átmérőjű lyukakon is könnyedén átjutnak. Általában csak éjszaka bújnak elő. Szívesen fogyasztják a rovarokat, a tojásokat, de lényegében bármit megesznek, amit elérnek.

Nyestek az autóban

Az autók persze nem tartoznak a nyestek természetes táplálékai közé, ezeket azért fosztogatják, hogy a vackukat építhessék fel az itt talált anyagokból, éppen ezért a nyestkárok főleg tavasz végén, nyár elején gyakoriak,de egész nyáron érhetik kellemetlen meglepetések az autósokat.

motorhazteto-nyest-labnyom

Ha meglátod az ötujjú lábnyomokat a motorháztetőn, azonnal ellenőrizd az autódat, mielőtt elindulnál vele. Ezek a kis állatok ugyanis megrágják a kábeleket, a műanyag burkolatokat, de a legjelentősebb kárt a motortér és a tető szigetelésében teszik, mert a meleg szigetelőanyag tökéletes a fészkükbe. Németországban évente 160 ezer autó közúti lerobbanásáért felelősek ezek a kis ragadozók, az autók javítása pedig akár több százezer forintba is kerülhet.

Hogyan tarthatod távol?

Igazán bevált módszer nincs a nyestek távol tartására. Persze, vásárolható olcsó spray, melynek szaga elriasztja az állatot, illetve ultrahangos, elektromos riasztó is, melynek frekvenciája bántó az állat fülének. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ezek az eszközök mind hamar hatásukat vesztik. A nyest hozzájuk szokik.

Sokan esküsznek arra, hogy vizespalacot tesznek az autó kerekeihez vagy a négy sarkához, de semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ez működne is, igaz ártani nem árthat. Az azonban sokat segíthet, ha a kocsi réseit betömöd, mert a nyestek egészen kis nyíláson is beférnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a casco egyelőre nem fizet nyestkárra, mert ez is rágcsáló okozta kárnak minősül, így mind a megelőzés, mind a védekezés az autó tulajdonosára marad.

Ne dobd a komposztba!

Az egyik olyan dolog, amit soha nem szabad a komposztba dobni, a nyers hús, mert a szaga odavonzhatja a környékről a kis termetű ragadozókat: macskákat, nyesteket, rókákat. Amellett a rothadó hús szaga is meglehetősen kellemetlen. De ezen kívül is számtalan olyan háztáji hulladék akad, melyet jobb inkább a rendes kukába hajítani.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük