Ezt öntsd a növényeidre, hogy szebbek legyenek: semmibe sem kerül!
Erősebbek, ellenállóbbak és szebbek lesznek tőle a növényeid, ráadásul a környezetet is óvod vele.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

A 71 éves Susan Lucci fürdőruhában, Photoshop nélkül mutatta meg bomba alakját: elárulta titkát »

Gyorsabban nő, és erősebb lesz a hajad, ha odafigyelsz erre: 6 egyszerű tipp a dúsabb frizuráért »

Azt hitték, megszaladt a Photoshop a Balmain reklámjában: pedig ennél nagyobb csavar van benne »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A környezetbarát alternatívák jegyében egyre többen próbálják ki a házilag való komposztálást, ami tulajdonképpen irányított humuszgyártást jelent, mely amellett, hogy kiváló táptalaj lesz majd a növények számára, arról is segít gondoskodni, hogy a lehető legtakarékosabb és leginkább fenntartható módon szabadulj meg a hulladékoktól.

A komposztálás során a háztartási, illetve kerti, szerves hulladékot alakíthatod át idővel termékeny, tápanyagokban gazdag humusszá, ráadásul magát a folyamatot szinte teljes egészében a természet végzi, neked csupán a lehető legjobb feltételeket kell megteremtened hozzá.

Mi kell a komposztáláshoz?

A komposztáláshoz először is szükség lesz egy komposztládára vagy komposztsilóra, lehetőleg olyanra, mely közvetlenül a talajra helyezhető, vagy perforált az alja, így biztosítva, hogy a talajlakó élőlények a komposztba jussanak.

Számos különféle termék kapható készen is, de akár lécekből is lehet komposztládát készíteni, melyet érdemes olyan helyre tenni, ahol viszonylag védve lesz a közvetlen napfénytől, az esőtől, illetve a széltől.

A komposztálás alapvető alapanyagát jelentik a különféle szerves hulladékok, maradványok, melyeket a mikroorganizmusok, illetve a talajlakó élőlények megfelelő nedvességtartalom mellett idővel lebontanak, így hozva létre a jellegzetes, morzsalékos, földszerű anyagot.

A szerves hulladék biohulladékot jelent, mely lehet konyhai hulladék, például gyümölcs, zöldség, kávézacc, összetört tojáshéj, illetve kerti hulladék, például gallyak, falevelek, fű, illetve bokrok nyírásából származó maradványok. Fontos azonban, hogy mindezeket a gyorsabb komposztálódás érdekében apróra kell vágni. A komposztba kerülhet továbbá növényevő állatok ürüléke, vannak azonban olyan hulladékok is, amelyeket semmiképpen se tegyél bele: tilos bele húst, csontot, főtt ételt tenni, valamint beteg növényi részeket, emellett ne tegyél bele tűlevelet vagy diólevelet, ezek ugyanis lassítják a folyamatot.

Végül, de nem utolsósorban szükség van olyan eszközökre, mint a lapát, amivel át lehet forgatni a komposztot, valamint egy rostára, melynek segítségével a végén ki lehet belőle rostálni a nagyobb darabkákat.

Mire kell nagyon figyelni?

A komposztálás során megvalósuló folyamatok nem jelentenek egyet a rothadással, sőt, utóbbit nagyon fontos elkerülni. Ennek érdekében érdemes időnként átforgatni a komposztot, hogy biztosítsd a megfelelő szellőzést. Az átszellőzés érdekében fontos vázanyagokat, például gallyakat, forgácsot beletenni, emellett érdemes a komposzt aljára is forgácsréteget helyezni.

A komposztáláshoz továbbá elengedhetetlen a megfelelő nedvességtartalom: a jó komposzt mindig nedves, azonban soha nincsen átázva, utóbbi hatására ugyanis könnyen rothadás indulhat meg, melyet kellemetlen szagáról könnyű felismerni.

Mire jó a komposzt?

A friss komposzt körülbelül három hónap alatt jön létre, ahhoz azonban, hogy érett komposztot kapj, 12 hónap is szükséges. Az érett komposzt morzsalékos, laza szerkezetű, sötét színű, földszerű, illata pedig olyan, mint az erdőé.

A komposztot fák, bokrok és a veteményesek ágyásaiba, de a balkonon vagy akár a szobában lévő növények földjére is teheted. Fontos azonban, hogy érzékeny növények esetében mindig csak érett komposztot használj.

A komposzt rendkívül jó hatással lesz a növényekre, teljes értékű táplálékot jelent ugyanis, mely javítja az immunrendszerüket, emellett gyorsabb növekedést biztosít. Ha szeretnél bővebb információt kapni a komposztálásról, kattints ide!

Ezt is szeretjük