A legtöbben nem is sejtik, mi lehet az avar alatt: erre nagyon fontos vigyáznod ősszel
Nagyon durva dolgot okozhatsz, ha nem figyelsz eléggé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen komoly problémát okozhatnak az összegyűjtött avarkupacok elégetésével, korántsem csak a levegő szennyezésére, illetve a termőtalaj minőségének romlására gondolunk azonban, ennél ugyanis sokkal szörnyűségesebb végeredménye is lehet annak, ha valaki úgy gyújtja meg a leveleket, hogy nem is sejti, mi rejtőzik alattuk.

Arra, hogy az avarkupac alá könnyen befészkelhette magát egy sün vagy akár több is, az elmúlt években szerencsére egyre több fórumon igyekeznek felhívni a figyelmet, amihez most mi is szeretnénk csatlakozni.

Mit keres egy sün az avar alatt?

Az avarban számos más avarlakó állat is kereshet menedéket, csakúgy, mint a sün, aki téli álmot alszik, a hidegebb idő közeledtével ezért erre alkalmas helyet keres, ahová bekuckózhat. Gyakran találja alkalmasnak az olyan emberi lakóhelyekhez tartozó, de természetközelinek ható pontokat is, mint egy farakás vagy éppen az összegyűjtött avar, ahová bemászik, és gyakran előfordul, hogy el is alszik.

Az avar meggyújtása önmagában is káros - a legjobb megoldást a komposztálás, illetve a szétterítés jelenti, a fagytól ugyanis még meg is védheti a magokat, ágyásokat -, ha azonban valaki mindenképpen ragaszkodik hozzá, mindig mozgassa azt át, így a sün valószínűleg kimászik belőle, vagy láthatóvá válik, a legjobb azonban közvetlenül égetés előtt az avar egy másik pontra való áthelyezése. De a süninek akár hagyni is lehet egy keveset, hogy ne zavard meg az álmát.

Az égetés hatalmas szenvedést okoz az állatnak

Amellett, hogy a sün védett állat, egyre ritkább is, amellett pedig, hogy minden kis sün élete érték, igen hasznos is lehet, ha bejár a kertbe, ugyanis a különféle kártevő rovarok a táplálékait jelentik.

Ha az avar úgy ég le, hogy alatta sün volt, a legnagyobb valószínűséggel elpusztul az állat, ha azonban nem, leégnek a tüskéi, és bőrén is nagyon súlyos sérülések keletkezhetnek, mely komoly fájdalommal és legjobb esetben is hónapokig tartó lábadozással jár.

Így lesz sünbarát a kerted

Ha szeretnéd a kertedet sünbaráttá tenni, számos dolgot megtehetsz, amellett például hogy kerülöd a feltételezett búvóhelyek közelében a gépi kerti munkát, a fűnyírást és a fűkaszát, valamint nem használsz vegyszereket, itatót is kitehetsz a sünöknek - semmiképpen se legyen tej, ugyanis laktózérzékenyek -, valamint táplálékot is kihelyezhetsz ősszel és tavasszal, megfelelő lehet például a száraz macskaeledel.

Mindemellett vehetsz, illetve készíthetsz úgynevezett sünházat is. A sün ugyanakkor nem tartható hobbiállatként, előbbiekkel csak kedvező feltételeket teremtesz számára, szabad mozgását akadályozni, illetve megzavarni tilos.

Mit tegyél, ha sérült, vagy nincs biztonságban?

Ha nem szeretnéd, hogy a kertedben maradjon, vagy úgy érzed, nem lesz ott jó helye, keress neki olyan területet, ahol biztonságban lehet. Ilyen hely lehet az, ahol sok a zöldterület, de nincs közel forgalmas úthoz, turistaösvényhez, kutyás kerthez, és gazdag az aljnövényzet is.

Ha úgy látod, a sün sérült vagy kihűlt, illetve bébi vagy növendék, és megbizonyosodtál róla, hogy nincs a közelben a családja, mindenképpen vidd állatorvoshoz. További információt minderről ide, a Sünbarátok honlapjára kattintva találsz.

Ezt is szeretjük