Hogy szoktasd a kertedbe a mókusokat? A legfontosabb teendők a télvárás idejére

Mutatjuk, hogy teheted biztonságos otthonná a mókusok számára a kertedet.

Mókus a kertben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mókusok végtelenül mókás kis állatok, és ha az emberhez szoknak, akár kézből is elfogadják az élelmet, nem csoda, hogy a legtöbben szívesen látnák őket a kertjükben. Azonban ez a vörös kis rágcsáló csak akkor költözik az ember közelébe, ha a természetes élőhelye környékén, az erdőkben vagy parkokban kevés számára az élelem.

A mókusok ökológiai haszna hatalmas, hiszen segítenek az erdőknek terjeszkedni azáltal, hogy a télire összegyűjtött és elásott magokat sokszor nem fogyasztják el mind. A meghagyott magok tavasszal kicsírázhatnak az anyafától távol. Egy kertnek is hasznára lehetnek ezek a kis rágcsálók, mert mindenevők, így elfogyasztják a csigákat és a kisebb rovarokat is.

Mókus a kertben

A mókus felbukkanására akkor lehet számítani, ha fás terület vagy park közelében laksz. Ilyenkor a kertbe csábíthatod úgy, hogy általa kedvelt növényeket ültetsz. Ilyen például a mogyoróbokor vagy a diófa. Ezek termését is fogyasztja. Az is jó, ha a kertben dús a növényzet, sok a búvóhely, vannak farakások, mert a mókusok nem szeretik a nagy, nyílt területeket, ahol a természetes ellenségeik - a nyestek, baglyok vagy akár a házi macskák is - könnyen elkaphatják őket.

mokus

Éppen ezért, ha mókusetetőt helyezel ki a kertedben, ügyelj rá, hogy az olyan helyen legyen, ahol a cicád vagy a környéken élő más macskák nem férnek hozzá a kis, vörös rágcsálóhoz, így többé-kevésbé biztonsággal vendégeskedhet nálad.

Kifejezetten mókusok számára készült etetőt könnyen beszerezhetsz online. Jelenleg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján 3500 forintos áron érhető el egy változat, de kapható a madárdaloskert.hu-n is 3900 forintért. Egy kis kézügyességgel akár otthon is készíthetsz házi etetőt. Az a lényeg, hogy olyan, könnyen nyitható tetővel ellátott fa rekeszt helyezz ki, amelynek elülső oldala átlátszó, hogy látszódjanak benne a kihelyezett csonthéjas magvak, és megfelelő méretű "küszöb" áll az állat rendelkezésére, hogy kényelmesen elhelyezkedve lopkodhassa ki azokat.

Ha nem akarsz etetőt kitenni, azzal is segítheted a mókusok téli készülődését, ha a magokat a fák lábához vagy a bokrok alá szórod. A kis állatok kiváló szaglásuk segítségével egészen biztosan itt is meg fogják találni őket, és el tudják tenni maguknak az ínségesebb időkre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Van még valami, amiről nem tanácsos megfeledkezni, ha az ember hosszú távon szeretné megosztani a kertjét a mókusokkal - ezeknek a kis állatoknak nem csak élelemre van szükségük, hanem vízre is, ezért fontos gondoskodni róla, hogy a tiszta, friss vízellátás még a legkeményebb telek idején is elérhető legyen a számukra.

A mókus védett állat

A mókus, akárcsak a kerted számtalan más lakója, védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint, ezért ha beköltözik hozzád, becsüld meg őt nagyon, és gondoskodj róla, hogy biztonságos, kellemes otthonra leljen a kertedben. Nézd meg, milyen védett állatok tanyáznak még a házad környékén!

Vigyázz a csigával, 2000 forintot ér darabja: ezekkel a védett állatokkal találkozhatsz a kertedben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük