Így űzd el a vakondokat a kertből: megmenekül a veteményes, és a kis állatnak sem esik baja
Ezek a természetes módszerek működnek a legjobban a vakondok ellen.

vakond
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bosszantó vakondtúrások nemcsak esztétikai problémát jelenthetnek a kertekben, hanem árthatnak a virágágyásoknak is, ezért a legtöbb háztulajdonos igyekszik ezeket a kis rovarevőket távol tartani az udvarától.

Noha a vakond valójában számtalan károkozó rovar elpusztításáért is felelős, jelenléte nem sokkal kívánatosabb, mint amilyen szívesen fogadja az ember a táplálékait: a csigát vagy százlábúkat. Ráadásul a növényekre veszélyes rovarokon kívül a gilisztákat is pusztítja, amelyek viszont sokat tesznek a kert egészségéért.

Hogyan űzd el a vakondot?

Annak ellenére, hogy ez a kisállat nem meghívóval érkezik a kertbe, az ember természetesen nem szívesen bántaná, ezért az elűzésekor érdemes olyan eszközt választani, ami benne sem tesz kárt. Ilyen eszközből pedig számtalan található, amelyek többnyire a föld alatt élő rovarevő szuper érzékeny hallását és szaglását használják ki.

vakondturas

A földbe ásott sörös- vagy borosüveg az egyik legelterjedtebb módszer. A lényege abban rejlik, hogy az üveg a földbe továbbítja a belefújó szél rezgését, hangjait. Az üveget úgy kell beásni, hogy nyakkal felfelé álljon, és a nyílása szabad legyen, és érdemes belőle többet is elhelyezni a kertben, különböző helyeken, hogy minél kellemetlenebb legyen a környezet a vakond számára.

Vannak egyes növények is, amelyeket a vakond nem kedvel, ezért akár ezeket is érdemes lehet elültetni a kertben vagy a kert határán, ha szeretnéd távol tartani a vakondot az udvartól. Ilyenek a sárfű, vagy más néven vakondűző fű, a kerti laboda és a ricinus. Egyesek szerint működik még a fokhagyma is.

Rengeteg különböző kiöntős módszerről hallani. Van, aki a kovászos uborka levére esküszik, van aki a járatba dugott fokhagymagerezdre, de talán a legállatbarátabb megoldás a kávézacc, ez nem is tömi el a nyílást, és nem is árt az állatnak, ráadásul a kert számára is hasznos. Ezek mellett kiszellőztetéssel is gyorsan odébb lehet kergetni a vakondot - csak nem biztos, hogy a kertet is elhagyja. Ennek a módszernek az a lényege, hogy le kell söpörni a túrás tetejét, így felfedve a bejárati nyílást. A bejutó levegő kellemetlen az állat számára, és költözésre ingerli.

A cikk az ajánló után folytatódik

A természetes módszerek mellett persze muszáj megemlíteni az elektromos vakondriasztókat is. Ezek az emberi fül számára hallhatatlan frekvenciákon rezegnek. A hang a vakondok számára rettentő kellemetlen, ezért biztosan gyorsan menekülőre fogják.

Védett állatok a kertben

A vakondot már csak azért sem szabad bántani, mert védett állat. Eszmei értéke 25 ezer forintra rúg, így komoly büntetést von maga után, ha kárt teszel benne. Nem a vakond azonban az egyetlen, akire vigyázni kell. Meglepő, hogy rajta kívül mennyi más védett állat él még az ember kertjében. 

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük