Denevérek a kertben és a ház körül: ártanak vagy hasznosak ezek a kis állatok?

Beköltöztek a padlásra a denevérek? Nem kell megijedned.

Denevérek a házban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári éjszakához hozzátartozik a vadászó denevérek ciripelő hangja, amivel egymással kommunikálnak. Ezek a kis emlősök őshonosak hazánkban, de jelenlétüknek sokan nem örülnek, mert félnek a fertőzésveszélytől.

A denevéreknek nincs jó hírük. Bár a hazánkban élő 28 fajuk közül egyik sem vérszívó, az emberek szipolyozó, dél-amerikai unokatestvéreikre gondolnak először, ha a nevüket hallják. Sokan tartják őket agresszívnak, mert a lakásba bejutó példányok megzavarodva csapkodnak össze-vissza. Az sem tesz jót a reputációjuknak, hogy veszettséget terjesztenek. Ugyanakkor ezek a kis rovarevő emlősök hasznosabbak, mint gondolnánk.

Denevérek az otthonunk környékén

A denevérek a szúnyogok legnagyobb ellenségei. A Mályi Madármentő Állomás Facebookon megjelent posztja szerint egy denevér egy éjszaka alatt több mint ezer szúnyogot fogyaszt el. Már ez önmagában is tetemes mennyiség, de képzeljük el, mennyi szúnyoggal végezhet egy kisebb kolónia egy nyár alatt. Sajnos a denevérek száma hazánkban egyre csökken, hiába védett minden fajuk már több mint száz éve. Ezzel párhuzamosan azonban egyre gyakoribb a konfrontáció az emberekkel.

denever

A legtöbb panasz a denevérekre az ürülékük miatt érkezik, mely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a legtöbb madárürülék. Az ürülék azonban nem terjeszti a veszettséget, sőt, a veszettség meglehetősen ritkán kerül át a denevérről egy másik fajba tartozó egyedre, ehhez ugyanis az kellene, hogy nyílt sebbel vagy nyálkahártyával érintkezzen, amire igen kicsi az esély. A denevérveszettség különben sem túl gyakori hazánkban, az elmúlt években mindössze pár esetben mutatták ki, és emberre akkor sem került át a vírus.

Magyarországon tehát nem kell tartani a denevérektől. A hazai fajok a veszettségen kívül nem terjesztenek más, emberre veszélyes betegséget, és a veszettséget is gyakorlatilag lehetetlen tőlük elkapni, főleg, ha az ember betartja azt az aranyszabályt, hogy nem fogja meg az állatot. De mi történik akkor, ha a denevér valahogy mégis az ember közelébe kerül?

Denevérek a kertben

Nyár végén és kora ősszel gyakorta előfordul, hogy egy-egy megzavarodott példány a nyitott ablakon át berepül a lakásba. Ennek az az oka, hogy ilyenkor repülnek ki a fészekből a kis denevérek, akik még kevésbé gyakorlottak, illetve a máshol telelő fajok ilyenkor indulnak útnak. A lakásban égő lámpák vonzzák a bogarakat, ezzel terített asztalt kínálva a denevéreknek. Ilyen esetben nem szabad pánikba esni, vagy megpróbálni megfogni az állatot. Érdemes lekapcsolni minden zajforrást - tévét, rádiót, számítógépet -, kitárni az ablakot szélesre, és hagyni, hogy a denevér, miután megnyugodott, magától találjon vissza a természetbe. 

Tíz dolog, ami a lakásodba vonzza a bogarakat

Mielőtt beköszönt az ősz, érdemes átgondolni, nem invitálod-e be tudtodon kívül a lakásodba a bogarakat és a rovarokat. Számos olyan dolog van ugyanis, mely akár meghívó is lehetne a kéretlen látogatók számára. Mutatjuk, mit kerülj el, ha nem akarod egész télen bogarakkal megosztani az otthonodat.

Bogarak és legyek a lakásban: ez a 10 dolog vonzza őket ősszel a legjobban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük