A legjobb módszer meztelencsigák ellen: károsak, és szétrágják a zöldségeket
A meztelencsiga nemcsak visszataszító, még kártékony is. Mutatjuk, hogyan űzheted el.

meztelen-csiga-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak nyálkás és visszataszító, a meztelencsiga még káros is lehet, mert megcsócsálja a zöldségek, virágok leveleit, de néhány természetes módszer segítségével gyorsan megszabadulhatsz a betolakodóktól.

Egy meztelencsiga egy nyár alatt akár egy kiló növényt is elfogyaszthat, így könnyű elképzelni, mit tesz egy egész kolónia a kerttel. Ezek az állatok a nagy nedvességtartalmú növényeket részesítik előnyben, mivel könnyen kiszáradnak. Ezért bújnak elő esőzések alkalmával is. Máskülönben főleg éjszaka táplálkoznak, ilyenkor lehet ellenük a leghatékonyabban fellépni.

Mit tehetsz a meztelencsigák ellen?

Bevált módszer a meztelencsigák ellen, ha a megcsócsált növény közelébe csapdát helyezel ki. Ez lehet bármi olyan dolog, ami jól őrzi a nedvességet, és alatta hűvös menedéket találhatnak az éjszakai táplálkozásban megfáradt csigák: egy fadarab, egy cserép vagy nagyobb kődarab. A kihelyezett csapda egyik végét emeld meg, hogy a csigák könnyen alájussanak, másnap reggel pedig egyszerűen befoghatod, és áttelepítheted őket.

meztelen-csiga

Az áttelepítés az egyik legjobb megoldás, ha véglegesen szeretnél megszabadulni a csigáktól, hiszen ezeket az állatokat sem szabad bántani, akár kártékonyak, akár sem. Ehhez egy vödörre és egy kesztyűre lesz szükséged.

Várd meg a reggelt a csapdával, vagy menj ki éjszaka a kertbe, és elemlámpával vizsgáld át azokat a helyeket, ahol szívesen megfordulnak a meztelencsigák! Ez lehet a kutyatál vagy azok a növények, ahol már rábukkantál rágás nyomaira. Óvatosan szedd össze a csigákat a vödörbe, és egyszerűen vidd őket olyan helyre, ahol nyugodtan élhetnek - például egy erdő- vagy mezőszélre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a virágágyásod köré védőfalként olyan növényeket ültetsz, amelyektől irtóznak a meztelencsigák, azzal megakadályozhatod, hogy a kártevők visszaköltözzenek a kertedbe. Ilyenek növények a zsálya, fokhagyma, majoránna, kakukkfű vagy a levendula.

Valamivel drasztikusabb módszer, de egyesek szerint működik: a kávés csigariasztás. A zaccal be lehet szórni a növény környékét, vagy a megmaradt kávéval le lehet spriccelni a növényt. Azonban a kávé enyhe nedvességelvonó tulajdonsága miatt ez a módszer árthat a csigáknak, így mindenképpen gondold át, mielőtt ehhez fordulsz.

Védett állatok a kertben

Nem is gondolnád, de a kerted számtalan apró lakója örvend védelemnek. Például a legtöbb csigafaj is védett, már csak ezért sem szabad bántani őket. Válassz inkább finom módszereket, ha szeretnéd kitessékelni őket a kertből.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük