Váratlan dolog derült ki egy népszerű édesítőszerről: durván gátolhatja az immunrendszer működését

A diétás italokról és az édesítőszeres energiaitalokról egy friss kutatásban az derült ki, hogy gátolhatják az immunrendszer működését.

GettyImages-1279380076
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyakori édesítőszer hatásának a vizsgálata közben a kutatók észrevették, hogy jelentősen ronthatja a különböző betegségekre, fertőzésekre adott immunválaszt, ide tartozik a rák is.

A nemrég, pontosan 2023. március 15-én közzétett tanulmányból kiderült, hogy a nagy mennyiségeű szukralóz fogyasztása csökkentheti egy bizonyos fehérvérsejt aktiválódását rágcsálókban, és megpedzegették, hogy akár az emberre is hasonló hatással lehet.

Energiaitalban lévő szukralóz hatása

A népszerű édesítőszer különböző diétás italokban és egyes energiaitalokban is megtalálható, E955 néven, triklór-galakto-szaharóz, azaz TGS vagy klórcukorként is megjelenhet, ezek mind a szukralózra utalnak. 

GettyImages-1307702220

Még további kutatások és tanulmányok szükségesek, mivel ezt a hatásmechanizmust az emberek körében nem vizsgálták. A tanulmányban arányait tekintve az egerek annyi szukralózt kaptak, mintha egy felnőtt ember tíz doboz édesítőszeres italt fogyasztana el - nem lehetetlen, hogy megtörténik, mégis igen kevés rá az esély. Ezen rágcsálók szervezetében kevésbé aktiválódtak a T-sejtek a fertőzésekre vagy a rákra. Más immunsejteknél nem vették észre a befolyását. 

De ez a felfedezés nem feltétlenül rossz, ugyanis akár autoimmun betegek terápiájában kifejezetten hasznos lehet, hogyha találnak arra módszert, hogy az immunrendszer T-sejtjei ne a test egészséges sejtjeit támadják meg. Mindenesetre kijelentették, hogy azok a felnőttek, akik az ajánlott mennyiséget fogyasztják például az energiaitalból, nem lépve át ezzel a napi körülbelül 400 mg határértéket a koffeinből, nincsenek kitéve a tanulmányban leírtaknak. Legtöbbször ez 32 mg / 100 ml, ami 330 ml kiszerelésben 105 mg-t jelent, tehát nagyjából 3-4 fémdobozos energiaitalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valójában azt a határértéket is csak a koffeintartalma miatt javasolják a szakértők. Normál, kiegyensúlyozott étrend mellett nem lehet kijelenteni, hogy a szukralóz káros lenne, és a tanulmány szerzői szerint az immunrendszerre gyakorolt hatása visszafordíthatónak tűnik. Nem szeretnék megkongatni a vészharangot, de kétségtelen, hogy ez a felfedezés áttörést jelenthet az egészségügyben. 

Ez is érdekes: az energiaital is okozhat hirtelen szívhalált

Egy nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük