Miért vannak ezek a furcsa, színes jelek az élelmiszerek csomagolásán? Egyszerű az oka

Most megtudhatod, miért vannak színes jelek a csomagoláson.

Színes jelek a csomagoláson
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos zacskóban vagy papírdobozban kapható élelmiszer csomagolásán találkozhatsz színes körökkel vagy négyzetekkel, amelyeknek látszólag semmi közük nincs a beltartalomhoz. Általában édességeken, chipseken, fagyasztott termékeken és üdítőkön, tejtermékeken kap helyet a paletta.

Bizonyára te is gondolkoztál már rajta, hogy mit jelenthetnek a titokzatos kis jelek. Nem hordoznak rejtett információkat, nem egy furcsa vonalkódról van szó, és nem is az összetétellel kapcsolatosak: létezésük oka sokkal egyszerűbb. Itt a magyarázat!

Színes jelek a csomagoláson

A kis, skálaszerűen elrendezett színes jelek a csomagoláson arra szolgálnak, hogy a nyomtatás során pontosan azok az árnyalatok kerüljenek a dobozra vagy a zacskóra, ami az eredeti elképzelés volt. Egy márka arculatának alapvető részét képezik a rá jellemző színek, így a termékeik külsejénél nagyon fontos a színhűség.

Emellett a különböző tulajdonságokat, mint például az ízesítést is általában egyedi színekkel jelölik a gyártók. Egy nemzetközi cég esetében kiváltképp lényeges, hogy minden országban pontosan ugyanaz az árnyalat díszelegjen például a mogyorós változaton. Ez a vásárlók tudatába is beépül, és egyértelmű lesz számukra, hogy ha egy bizonyos színt látnak az üzlet polcán, mire számíthatnak, bárhol is vannak a világon.

A színes jelek a csomagoláson tehát egyfajta ellenőrző blokként szolgálnak a nyomtatáskor. Azért van rájuk szükség, mert a legtöbb nyomda négy - helyenként legfeljebb hat - alapszínből keveri vagy rétegzi az árnyalatokat, így egy apró aránytalanság is okozhatna jelentős eltérést a végeredményen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A színkód megjelenhet a doboz vagy zacskó hátulján, alján, rendszerint valami kevésbé központi helyen. Pöttyök vagy négyzetek formájában használják, és olykor még szám- és betűkódok vagy kicsi ábrák is tartoznak hozzá. Ezekkel tehát nem a fogyasztóknak üzennek, így foglalkozni sem kell velük, mindössze a nyomda és a marketingesek számára fontosak.

Észrevetted a kis rést a mérőszalag és a fémkampója között? Meglepően fontos feladata van

Nem véletlenül tervezték így a mérőszalagra a fémkampót, fontos funkciója van.

Elolvasom
Ezt is szeretjük