Miért és hogyan tesz jót a sírás a szervezettel? Nem csak a nehézségek feldolgozásában segít

Bár a sírásra legtöbben negatív dologként tekintenek, valójában hasznos dolog.

GettyImages-153388297
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember azt látja, hogy valaki itatja az egereket, szinte automatikusan vigasztalni kezdi. Sokan visszatartják könnyeiket, mert a gyengeség jelének tartják azokat. A sírást gyakran önkéntelenül is negatív dologként értékeljük.

Pedig tudományos szemmel nézve egyáltalán nem rossz, sőt számos jótékony hatással bír, amit különböző tanulmányok igazoltak.

Nyugtató hatása van

Azokban a helyzetekben, amikor elszakad a cérna, a sírás egyfajta természet adta nyugtatóként működik. Csökkenti a feszültséget és a stresszt, illetve segít abban, hogy az ember kordában tarthassa érzelmeit, és képessé váljon tudatosabban kezelni a helyzetet. Egy angol, horvát és holland egyetemi kutatók végezte vizsgálat szerint a beépített önnyugtató mechanizmus úgy működik, hogy a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, mely pedig segíti visszanyerni az ember higgadtságát.

Fájdalomcsillapítóként is hat

A sírás nemcsak azért hasznos, mert segíthet lelkileg helyrerázódni: a testi kellemetlenségeken is segít. Közben ugyanis az említett kutatók vizsgálatai szerint megemelkedik az oxitocin- és endorfin-, vagyis boldogsághormon-szint, melyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

Empátiát vált ki

Érdekes, de a sírás kedvező hatásai ezzel még mindig nem értek véget. Mint ezt több brit egyetem szakértőinek közös kutatása alátámasztotta, az egyfajta biológiai vészvillogóként is működik, mely jelzést küld az ember környezetében tartózkodók felé. Kivívja empátiájukat, és segítségnyújtásra, támogatásra ösztönzi őket.

A japánok sírókurzusokat tartanak

Jótékonyságában a japánok is szentül hisznek: úgy tartják, heti egy alapos sírás, tekintettel a bizonyított pozitív hatásaira, segít elviselni a mindennapok nehézségeit, leküzdeni a stresszt, és kiegyensúlyozottabban élni az életet.

Olyannyira bíznak ebben, hogy még fizetnek is azért, hogy valaki hétről hétre megríkassa őket. Érdekes, hogy ebben is mennyire megmutatkozik a nép fegyelmezettsége: még a gőz kiengedését is szabályozott keretek közé helyezik.

Hidefumi Yoshida az egyik olyan vállalkozó, aki sírókurzusokat tart: óráin megható filmrészletekkel és érzelmes levelek felolvasásával érik el, hogy az oda látogatók elsírják magukat, ezáltal pedig megtisztuljanak a felhalmozódott stressztől. A ruikatsu nevű eljárás során szándékosan aktivizálják a paraszimpatikus idegrendszert, hogy az tehesse a dolgát, és nyugalmat teremtsen a résztvevők lelkében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Yoshida szerint, bár a mai világ sok szempontból kényelmesebb és gazdagabb, mint a régi, az emberek sokkal idegesebbek: úgynevezett stressztársadalom alakult ki. Sokan küzdenek a feszültséggel és a belőle fakadó mentális betegségekkel nap mint nap, és a ruikatsu tökéletes mód a nyomás csökkentésére.

Bár elsőre furcsának hathat a japán sírókurzus, voltaképpen mindaz, ami az órák keretében történik, tudományos alapokon nyugszik. Mindenesetre, mi, akik nem látogatjuk Yoshida kurzusát, annyit mindenképpen tanulhatunk tőlük, hogy bátran engedjük ki a könnyeinket, ha azok kikívánkoznak: utána jobb lesz.

Mit lehet tenni a folytonos aggódás ellen?

Sokan szenvednek a nap mint nap jelentkező aggodalom miatt: 7 módszer segíthet abban, hogy ez csillapodjon, vagy akár el is múljon.

Folyton aggódsz valamin? 7 tudományosan bizonyított módszer, ami kigyógyíthat belőle

Elolvasom
Ezt is szeretjük