Van különbség szorongás és szorongás közt: mennyi a normális, és mikortól kóros?

Sokak mindennapjaiban jelen van a szorongás, ám nem mindegy, miért és milyen mértékben.

GettyImages-98681627

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szorongásra a legtöbb ember úgy gondol, mint egy rettegett érzésre, amit nem akar megtapasztalni, vagy amitől szabadulni akar. Érthető, hiszen egy valóban kellemetlen dologról van szó, ám jó tudni, hogy ez is egyike a normális emberi érzéseknek.

Mint azt Sheryl Ankrom klinikai mentálhigiénés szakértő magyarázza, egy bizonyos szintig semmi gond vele, és csupán egy határon túl kóros, erre pedig különböző jelek figyelmeztetnek.

Ismerkedés a szorongással

Ankrom szerint a szorongás nemcsak hogy normális, de abszolút szükséges is az ember életében, mivel fontos funkciója van. Abban segít, hogy felmérje és számításba vegye a potenciális veszélyeket. Mindazokat a fizikai tüneteket, amelyek ilyenkor jelentkeznek, a vegetatív idegrendszer küldi, mintegy válaszként. A szorongás rendszerint nyugtalansággal, remegéssel, fokozott izzadással, fej- illetve hasfájással, és olykor szorító mellkasi érzéssel járhat.

A félelem és a szorongás közti különbséget is érdemes tisztázni. Bár két rokon érzelemről van szó, a szakértő magyarázata szerint az előbbi esetében egyértelműen kirajzolódik, pontosan mitől tart az ember, az utóbbi esetben azonban nem.

Mikor van rendjén, és mikor kóros a szorongás?

A szakértő szerint a normális és a kóros szorongás közötti különbséget a kiváltó ok, a gyakoriság és a kísérő tünetek felismerése segíti.

A normális szorongás

Az élet sorra produkálja azokat a helyzeteket, amelyekben a szorongás természetes. Ankrom szerint ilyen minden egyes alkalom, ha valamit először csinál az ember: amikor először megy iskolába, első randizik, vagy épp új munkahelyen kezd. Hasonlóan normális némi szorongás a jelentősebb mérföldköveknél, például a házasságkötés idején, a szülővé váláskor, vagy ha egy komoly betegség jelentkezik.

A normális szorongás tehát, mint a szakértő mondja, egy-egy jelentős eseményhez, helyzethez kötődik, és ebből adódóan időszakos.

A kóros szorongás

A kóros szorongás ezzel szemben gyakori, akár állandó, nem kizárólag egy-egy eseményhez kötődik, és elhatalmasodik az ember felett. A szakértő szerint vészjósló lehet, ha valaki egy féléves periódus során többet szorong, mint amennyit nem. Kóros szorongást jeleznek az irreális aggodalmak, a belőlük fakadó koncentrációs nehézségek és memóriaproblémák. Súlyosan problémás esetben az érzés olyan mértéket ölt, hogy a társas kapcsolatoknak, a családi életnek és a munkavégzésnek is a rovására megy, megváltoztatja a mindennapok korábban megszokott menetét, sőt akár viselkedési zavarokkal is jár.

Szükséges a külső segítség

 Ha valaki a fentiek alapján úgy érzi, érintett lehet, és valószínűleg komolyabban szorong, mint az normális lenne, érdemes felkeresnie egy pszichológust, aki segíthet oldani aggodalmait. Amennyiben egy rokon vagy ismerős küzdhet kóros mértékben az érzéssel, fontos a fokozott odafigyelés és a pszichológiai kezelés óvatos és tapintatos javaslása.

Mi segíthet szorongás ellen?

Bár a szorongás egy bizonyos szinten normális, csökkenteni mindenképp hasznos: ezekkel a technikákkal érdemes próbálkozni.

Ezt is szeretjük