Csodásan hat a versolvasás az emberi agyra: három fontos dolgot is tesz vele

A versek olvasása éppúgy hat az agyra, mint a zenehallgatás. Három érdekes hatása is van.

1 (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Radnóti, József Attila, John Keats vagy épp Poe: a magyar és világirodalom telis-tele van nagyszerű költőkkel, műveiket pedig nem véletlenül szeretjük olyannyira olvasni.

Az Exeteri Egyetem kutatói, Adam Zeman vezetésével tudományos szemszögből is megvizsgálták az irodalom élvezetének ezt a formáját, és megállapították, hogy a versolvasás háromféle különleges hatást is gyakorol az agyra.

A versek fejlesztik a memóriát

Valahányszor az ember olvas valamit, bizonyos agyterületek, egyfajta hálózatot alkotva, közösen reagálnak.

Az Exeteri Egyetem kutatói előbb egy fűtésrendszer-telepítésről szóló kézikönyvet, majd verseket adtak alanyaiknak, hogy olvassák el azokat. Ugyan mindkét szöveg esetén működésbe lépett az említett hálózat, azok a területek, melyek összeköttetésben állnak a memóriával, nagyobb aktivitást mutattak versolvasás közben, mint amikor a műszaki leírás szövegét vették kézbe a résztvevők. Ez különösen azoknál a verseknél volt igaz, amelyek az alanyok kedvencei, tehát számukra ismerősek és tetszetősek voltak.

A versolvasás fokozza az önreflexió képességét

A kutatók megfigyelése szerint versolvasás közben azok az agyterületek is aktívvá váltak - hátsó cingulum kéreg és a mediális temporális lebenyek -, amelyek pihenés, illetve a befelé koncentrálás közben is, így ez a tevékenység segíti az önreflexiót, fokozza az erre irányuló képességet. Miközben az ember arra figyel, melyik sor milyen érzéseket kelt benne, jobban megismeri önmagát és érzelmeit. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A költemények a zenéhez hasonlóan hatnak az agyra

Amikor az ember zenét hallgat, jobb agyféltekéjének bizonyos részei, az érzelmek és a jutalmazás területei lépnek működésbe. Hasonló dolog történik versolvasás közben is: szintúgy a jobb agyfélteke említett részei reagálnak. Ezért tapasztaljuk, hogy a szépen csengő sorok magukkal ragadnak, ezernyi érzést keltenek, és emelkedett hangulatba hoznak, akárcsak egy kellemes dallam.

10 szokás a demencia megelőzésére

Néhány szokás segít megelőzni a demenciát, mivel észrevétlenül fejleszti az agyat.

Ezt is szeretjük