Sentinel-űrfelvételek Magyarországról: már bárki átböngészheti a hazánkról készült műholdas képeket
Szabadon böngészhetőek a képek, amelyeket a Sentinel műholdcsalád készített Magyarországról.

Budapest Hungary
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ingyenesen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer, röviden FIR projekt keretében kialakított eFöld Portálon.

Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ- - egykori Ügyfélkapu - azonosítást követően használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota - például erdők vagy szántók mérete és a növényborítottság mértéke -, ha azok kiterjedése legalább tízszer tíz méter, ennél kisebb objektumok nem látszódnak a képeken - közölte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, röviden KIFÜ.

Az Európai Űrügynökség Copernicus-programja a Föld állapotának megfigyelésére fókuszál a Sentinel-műholdcsalád tagjai által gyűjtött adatok segítségével, így könnyedén vizsgálható a légkör és a földfelszín állapota, például a növényborítottság vagy akár a bel-, illetve árvíz által elöntött területek nagysága.

A Magyarország és érdekszférája területéről heti rendszerességgel érkező információk megkönnyítik a hatóságok feladatainak ellátását éppúgy, mint az egyetemeken és a kutatóintézetekben a hosszú vagy éppen rövid távú tendenciák vizsgálatát. A fejlesztés publikus felülete ezen a linken érhető el.

Fotók: ESA

8 érdekes térkép, ami új oldaláról mutatja meg a világot

Néha a térképek is tudnak új és érdekes dolgokat mutatni.

Ezt is szeretjük