Hogyan éltek a magyarok több mint 100 éve? Esküvők, temetések, családi portrék a kincset érő fotógyűjteményben

Etnofotó címmel fotó- és filmblogot indított a Néprajzi Múzeum.

etnofoto
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különleges blogot indított a Néprajzi Múzeum, amely több mint 340 ezer egyedileg leltározott fényképfelvételt és csaknem 400 filmet őrző archívumába ad betekintést - tájékoztatott az intézmény. Mint írják, a képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó oldal viszont feltárja a keletkezési körülményeket, a hátteret, valamint a tárgyát kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinformációkkal is szolgál.

A Mélység - élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoportot vagy képet ismerhetnek meg az érdeklődők: az egyik első cikkből kiderül például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének a története. Az oldal a ritkaságok bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

Fiatal házaspár, a férfi katonai egyenruhában. A kép Rákospalotán készült, 1914-1919 között. Borsy Béla felvétele.
Fiatal házaspár, a férfi katonai egyenruhában. A kép Rákospalotán készült, 1914-1919 között. Borsy Béla felvétele.
Fotó: Magyar Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum gyűjteménye a csaknem 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket is őriz, amelyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig. Amatőrök fotói mellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felévtelei is nagy számban fellelhetők a gyűjteményben.

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75 000 darabot számláló üvegnegatív-gyűjtemény, de nem mindennapi a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot tartalmazó Diapozitív-kollekció.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú, 16 milliméteres filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók. A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amatőrfilmes használatra fejlesztett 9,5 milliméteres filmtekercsek. Az Etnofotó oldal a Budapest FotóFesztivál ideje alatt indult.

A kiemelt képen egy család látható a műterem jellegzetes festett háttere előtt Endrődön, az 1910-es években. Szabó Imre felvétele. Forrás: Magyar Néprajzi Múzeum.

Meddig ért dédanyáink fürdőruhája? Százéves strandfotók

Nagyrészt a vízi sportok - úszás, evezés - népszerűvé válásának volt köszönhető, hogy a női - és a férfi- - fürdőruhák fazonja mind felhasználóbarátabbá vált. És hogy mikor is kezdett igazán megrövidülni a fürdőruha, az jól látható a következő, bő százéves fotókon.

Ezt is szeretjük