Cuki rozsomáklány költözött Pécsre: ő a tökéletes társ Vadim számára
A pécsi állatkertben így már két rozsomák lakik.

vadim
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly mutatta be a látogatóknak első rozsomákját, a jelenleg közel két és fél éves Vadimot az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramban - European Endangered Species Program, EEP - lelkesen részt vevő pécsi állatkert. Az intézmény és a fiúállat nagy örömére egy nőstényt is sikerült Oroszországból ide költöztetni: lássuk Matildát!

Mint azt az állatkert ügyvezetője, Siptár Dávid sajtótájékoztató keretében elmondta, nem volt egyszerű dolguk az új lakó szállításával, hiszen az EEP rozsomákokkal foglalkozó koordinátora egy közel 6000 kilométerre található, orosz város állatkertjében élő nőstényt jelölt ki Vadim párjaként. A távolságon kívül persze az is megnehezítette a pécsiek munkáját, hogy az Európai Unión kívülről jóval körülményesebb állatot hozni az országba.

Új rozsomák Pécsen

- Az elmúlt időszak szakmai munkájához hozzátartozik, hogy minél több EEP-programhoz szeretnénk csatlakozni, és nemcsak az egyedek tartásában, de amelyik fajnál lehetséges, a szaporításukban is részt kívánunk venni. Mikor ezt említettük a koordinátornak, ő azonnal keresésbe kezdett, hogy megfelelő párt találjon Vadim mellé.

Matilda
Matilda
Fotó: Pécsi állatkert

Tavaly érkezett az e-mail, hogy a tökéletes társ, Matilda 2018 januárjában született a novoszibirszki állatkertben. Először a nagy távolság miatt nemet mondtunk a lehetetlennek tűnő szállítás okán, de mivel a program sikere mindenek felett áll, végül megtaláltuk a módját, hogy fogadni tudjuk az állatkert legújabb családtagját - fejtette ki Siptár Dávid.

Hozzátette, a pécsi intézménynek sem volt könnyű az idei éve, de a jól sikerült nyári szezon és a rengeteg támogató segítségével sikerült egyenesbe kerülniük, sőt nagy örömükre az anyagiakat is elő tudták teremteni Matilda költöztetéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgatóhelyettese arról beszélt, hogyan zajlik a két - egyébként rendkívül veszélyes - állat összeszoktatása. Elmondta, az EU-n kívüli szállítás miatt komoly egészségügyi vizsgálatok előzték meg Matilda érkezését. Ezután következhetett a karanténidőszak, majd a fokozatos ismerkedés, összeengedés. Elhangzott, hogy a két állat első találkozása pozitívra sikerült, reménykednek benne, hogy hamarosan már nagy szerelem dúl majd közöttük.

Matilda termetre és testtömegre jóval kisebb „férjénél”, nagyságrendileg 30%-os az eltérés kettejük között. Mivel a rozsomákok 3-4 éves korukig jócskán fejlődnek, a látogatók számíthatnak még az állatok növekedésére. Ha pedig az állatkerti dolgozók álma teljesül, akkor a rozsomákcsalád hamarosan bébikkel is bővül majd. A rozsomákok átlagosan 2-4 utódot hoznak világra kilenc hónapos vemhességük után, a kicsik pedig akár 2-3 évig is a szülők mellett maradnak.

A kiemelt képen Vadim látható. Fotó: MTI/Sóki Tamás.

Különleges szamár született Debrecenben

A debreceni példányok Magyarország egyetlen őshonos szamárfajához, a parlagi szamarakhoz tartoznak. Nézd meg képeken a legújabb kis jövevényt!

Ezt is szeretjük