Így csak nagyon ritkán láthatod az állatokat: a világ legjobb vadkameráit gyűjtöttük össze
Érdekes, élő kamerafelvételeken lehet nyomon követni különböző állatok viselkedését - kicsit olyan érzés, mintha mi is ott lennénk velük.

vadkamera nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akinek van háziállata, tudja, hogy akár órákig is el lehet nézni a kis kedvenc napi ténykedéseit. Azonban az internetnek hála, nem csak saját állataink mindennapjait lehet figyelemmel követni - változatos helyekre szereltek vadkamerákat, amik előtt sokkal különlegesebb teremtmények élik mindennapi életüket.

Az állatok és a természet szerelmeseinek találták ki ezeket az online elérhető figyelőkamerákat. Nézd meg a videókat, de ha élőben szeretnéd megfigyelni az állatokat, akkor kattints a linkekre, ahol eléred az élő közvetítéseket.

A fehérfejű rétisas fészke

Decorah városában, az amerikai Iowa tartományában fészkel két fehérfejű sas, ahová már 2007-ben kamerát szereltek, és decorahi sasok néven híressé váltak - volt olyan nap, amikor 2,5 millióan figyelték ténykedésüket. A fehérfejű rétisasok Észak-Amerikában honosak. Ugyan az 1960-as években már a kihalás szélén állt a nemes madár, 2007-ben már levehették a végveszélyben lévő állatok közül. A fészekben pihenő, vadászásból visszatérő madár illetve madarak evési szokásai remekül megfigyelhetőek a Ragadozómadár Segítő Projekt jóvoltábólIowában kirakott kamerának köszönhetően.

Medve-, szarvas-, vaddisznó-, róka-, farkas- és madárfigyelő

A medveles csapata által felszerelt kamerák rögzítette videói a gyönyörű erdélyi erdők világába kalauzolnak el. A kamerák külön lekövetik a megjelenő állatok mozgását, amiknek igen színes palettája jelenhet meg: a medvétől kezdve a vaddisznókon át szinte bármilyen erdei lény. Napközben csendesnek tűnhet a Gyergyószentmiklóstól 17 kilométerre található erdő, de szürkületkor és éjszaka megmutatja nyüzsgő élővilágát - mindenképpen érdemes belekukkantani.

Afrikai állatok

Afrikában a Nkorho Bush Lodge rezervátumban egy vízlelőhely mellé rejtették el a kamerákat, amik nemcsak varacskos disznók fürdőzését mutatták meg, de akár az oroszlánok viselkedését is meg lehet figyelni. Afrikában a víz az úr, így ahol valamilyen tó alakult ki, ott bizton lehet számítani színes állatkavalkádra.

Vízparti madarak

Szinte művészi precizitással állították be ezt a vadkamerát az amerikai Ithaca városában a Cornell Laboratórium csapata, ami elé különböző madáreledeleket helyeztek. A vízparti lesből így különböző, szebbnél szebb, pompás tollazatú madarakat lehet megfigyelni. A víz csobogása és a madarak csiripelése meditatívan hat a mindennapokban, érdemes belekukkantani ebbe a világba is.

Pandakamera

A kínai Szecsuan tartományában található Gengda Township városa közelében helyezkedik el az óriás pandák védett területe. A Wolong Nemzeti Park ad otthon a Gengda Wolong Panda Centrumak, ahová még kamerát is szereltek - itt az explore.org oldalnak köszönhetően 2012 januárja óta élőben lehet megfigyelni a nagy állatok mindennapjait, ráadásul kis pandakölykök is megjelenhetnek a felvételeken. Igaz ez nem tekinthető klasszikus vadkamerának, de legalább szinte biztosan láthatóak rajta az állatok, még kölyök panda is.

Így a négy fal közé is beférkőzhet a természet, ráadásul éjjel-nappal bele lehet lesni az állatvilág történéseibe. Egyre több élő felvétel jelenik meg az internet világában, bárki megtalálhatja a kedvére valót. A korlátozott mozgási lehetőség nem jelent egyet azzal, hogy a szellem ne járhatná körbe a világot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az internetnek hála, még könnyebb nyitott szemmel járni a világban, és azokra a témákra fókuszálni, amik igazán érdekelnek - sok állatbarát tetszését elnyerhetik a felvételek, amiknek a népszerűsége nőttön nő.

Tündéri felvételek a madárodúkból

Az odúkamerák nem mindig madarakat kapnak le, de garantáltan megmutatnak egy különleges világot.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük