Így csak nagyon ritkán láthatod az állatokat: a világ legjobb vadkameráit gyűjtöttük össze

Érdekes, élő kamerafelvételeken lehet nyomon követni különböző állatok viselkedését - kicsit olyan érzés, mintha mi is ott lennénk velük.

vadkamera nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek van háziállata, tudja, hogy akár órákig is el lehet nézni a kis kedvenc napi ténykedéseit. Azonban az internetnek hála, nem csak saját állataink mindennapjait lehet figyelemmel követni - változatos helyekre szereltek vadkamerákat, amik előtt sokkal különlegesebb teremtmények élik mindennapi életüket.

Az állatok és a természet szerelmeseinek találták ki ezeket az online elérhető figyelőkamerákat. Nézd meg a videókat, de ha élőben szeretnéd megfigyelni az állatokat, akkor kattints a linkekre, ahol eléred az élő közvetítéseket.

A fehérfejű rétisas fészke

Decorah városában, az amerikai Iowa tartományában fészkel két fehérfejű sas, ahová már 2007-ben kamerát szereltek, és decorahi sasok néven híressé váltak - volt olyan nap, amikor 2,5 millióan figyelték ténykedésüket. A fehérfejű rétisasok Észak-Amerikában honosak. Ugyan az 1960-as években már a kihalás szélén állt a nemes madár, 2007-ben már levehették a végveszélyben lévő állatok közül. A fészekben pihenő, vadászásból visszatérő madár illetve madarak evési szokásai remekül megfigyelhetőek a Ragadozómadár Segítő Projekt jóvoltábólIowában kirakott kamerának köszönhetően.

Medve-, szarvas-, vaddisznó-, róka-, farkas- és madárfigyelő

A medveles csapata által felszerelt kamerák rögzítette videói a gyönyörű erdélyi erdők világába kalauzolnak el. A kamerák külön lekövetik a megjelenő állatok mozgását, amiknek igen színes palettája jelenhet meg: a medvétől kezdve a vaddisznókon át szinte bármilyen erdei lény. Napközben csendesnek tűnhet a Gyergyószentmiklóstól 17 kilométerre található erdő, de szürkületkor és éjszaka megmutatja nyüzsgő élővilágát - mindenképpen érdemes belekukkantani.

Afrikai állatok

Afrikában a Nkorho Bush Lodge rezervátumban egy vízlelőhely mellé rejtették el a kamerákat, amik nemcsak varacskos disznók fürdőzését mutatták meg, de akár az oroszlánok viselkedését is meg lehet figyelni. Afrikában a víz az úr, így ahol valamilyen tó alakult ki, ott bizton lehet számítani színes állatkavalkádra.

Vízparti madarak

Szinte művészi precizitással állították be ezt a vadkamerát az amerikai Ithaca városában a Cornell Laboratórium csapata, ami elé különböző madáreledeleket helyeztek. A vízparti lesből így különböző, szebbnél szebb, pompás tollazatú madarakat lehet megfigyelni. A víz csobogása és a madarak csiripelése meditatívan hat a mindennapokban, érdemes belekukkantani ebbe a világba is.

Pandakamera

A kínai Szecsuan tartományában található Gengda Township városa közelében helyezkedik el az óriás pandák védett területe. A Wolong Nemzeti Park ad otthon a Gengda Wolong Panda Centrumak, ahová még kamerát is szereltek - itt az explore.org oldalnak köszönhetően 2012 januárja óta élőben lehet megfigyelni a nagy állatok mindennapjait, ráadásul kis pandakölykök is megjelenhetnek a felvételeken. Igaz ez nem tekinthető klasszikus vadkamerának, de legalább szinte biztosan láthatóak rajta az állatok, még kölyök panda is.

Így a négy fal közé is beférkőzhet a természet, ráadásul éjjel-nappal bele lehet lesni az állatvilág történéseibe. Egyre több élő felvétel jelenik meg az internet világában, bárki megtalálhatja a kedvére valót. A korlátozott mozgási lehetőség nem jelent egyet azzal, hogy a szellem ne járhatná körbe a világot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az internetnek hála, még könnyebb nyitott szemmel járni a világban, és azokra a témákra fókuszálni, amik igazán érdekelnek - sok állatbarát tetszését elnyerhetik a felvételek, amiknek a népszerűsége nőttön nő.

Tündéri felvételek a madárodúkból

Az odúkamerák nem mindig madarakat kapnak le, de garantáltan megmutatnak egy különleges világot.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük