Havi 40 ezer forint pluszpénzt kapnak a rokkantnyugdíjasok

Ha elmennek dolgozni

Hogy munkahely honnan lesz, nem tudni.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jövő év elejétől csak abban az esetben szünetelne a rehabilitációs ellátás folyósítása, ha az ellátás mellett az érintettek napi négy vagy heti 20 órát meghaladóan folytatnak keresőtevékenységet - ezt tartalmazza az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslata, amelyet a kormány elé terjesztettek.

Az Emmi keddi közleménye szerint így komoly segítséghez jutnak azok a megváltozott munkaképességű emberek, akik állapotuk miatt nem tudnak teljes munkaidőben dolgozni.

Duplázhatják az ellátást

A javaslat elfogadása esetén az átlagosan 30-40 ezer forintos ellátásukat a részmunkaidős foglalkoztatásukból származó további 30-40 ezer forinttal tudnák kiegészíteni az érintettek.

A módosítás nem vonatkozik a heti 20 órát meghaladó munkaidőben foglalkoztatottakra, náluk a továbbiakban is szünetel majd az ellátás folyósítása.

Az érvényes szabályozás szerint szünetel a megváltozott munkaképességűek ellátása, ha a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységet folytatnak - emlékeztet közleményében a szaktárca.

A szaktárca a jogszabály hatályba lépése óta eltelt közel egy év tapasztalatai alapján, a civil szervezetek és a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szervezetekkel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködve készítette el javaslatát - zárul a közlemény. Az Emmi arra nem tért ki, hogy honnan lesz munkahely.

Kevesen dolgoznak, kevés a segély is

Magyarországon mindössze a megváltozott munkaképességűek 10%-a dolgozik, ami az európai átlagnál lényegesen alacsonyabb arány.

A korábbi rokkantnyugdíjasoktól a kormány megvonta a nyugdíjat, helyette rehabilitációs járulékot kapnak, ami sok esetben még a 30 ezer forintot sem éri el. A rokkantnyugdíjasok elkeseredettek, több botrány is volt az ügyből. Az Emmi erre reagálva dolgozhatta ki a koncepciót.

Ezt is szeretjük