Kitiltották a nőket a repülőről: közel 20 éven át üzemeltek a férfijáratok

Az Executive-nak, vagyis vezetőinek hívott járatokra kizárólag férfiak szállhattak fel.

Repülő csak férfiaknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A női választójog a Föld legtöbb országában alig száz évre tekint vissza. A férfiak és nők fizetése mind a mai napig nem egyenlő: Európában a nők óránként átlag 16%-kal keresnek kevesebbet, mint a férfiak.

A nemi egyenlőtlenségre számos más példát lehetne még felhozni, ám a múlt században még rosszabb volt a helyzet. Ezt jól mutatja a United Airlines egyik repülőjárata is, mely húsz éven át közlekedett Los Angeles és San Fransisco, illetve Chicago és New York között. Az Executive-nak, vagyis vezetőinek hívott járatokra ugyanis kizárólag férfiak szállhattak fel.

Üzleti járat csak férfiaknak

Chicago Executive For Men Only - ezekkel a szavakkal reklámozták az ’50-es, ’60-as években azokat a járatokat, melyek fedélzetére nők kizárólag légiutas-kísérőként szállhattak fel. New York és Chicago, valamint Los Angeles és San Fransisco között naponta legalább tíz utasszállító repülőgép közlekedett, de ezzel az egy, délután 5 órakor induló járattal nők és gyerekek nem utazhattak.

repulo-ferfiak

A késő délutáni időpont az üzleti életben csúcsidőnek számított, így ügyes marketinggel a járatok kihasználtsága jellemzően 80-90%-os volt. A fedélzeten biztosított volt az utazás közben is dolgozni vágyók számára az íróasztal, az összes friss üzleti lap, sőt telexen még a friss részvényárfolyamok is viszonylag gyorsan elérhetők voltak. Alapvetően azonban minden bizonnyal vonzóbb volt az utasok számára az exkluzív férfiklubhangulat és a szabad dohányzás lehetősége, amelyet akkoriban csak ilyen társaságban képzeltek fesztelennek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A ’70-es években azonban már új szelek fújtak az Amerikai Egyesült Államokban. A csak férfiakat szállító járatok közlekedésének a National Organization for Women, azaz a Nők Országos Szervezetének kampánya vetett véget 1970 januárjában. A United Airlines húsz éven át tartó, felkapott és nyíltan diszkriminatív járatai ezt követően a nemi esélyegyenlőség jegyében nem közlekedtek tovább.

Nemi diszkrimináció napjainkban

A Melovaz nevű iráni zenemegosztó egyenesen cenzúrázza az énekesnőket saját albumborítóikról: úgy tüntetik el őket retussal, mintha nem is léteznének, és semmi közük nem lenne a dalokhoz.

Valami nagyon fontos hiányzik ezekről a képekről - Egyszerre bizarr és félelmetes

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük