Felháborító, miért tilos sok japán nőnek szemüveget viselni a munkahelyén – Néha még a hajszínüket is megszabják a cégek

A japán nőknek egészen hihetetlen és érthetetlen szabályokat kell betartaniuk a külsejükkel kapcsolatban a munkahelyeken.

japan no szemuveg

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A munkahelyeken gyakoriak bizonyos öltözködési megkötések, melyeket be kell tartaniuk a dolgozóknak. Japánban azonban nem csupán azt szabják meg a nőknek, hogy milyen ruhákban jelenjenek meg a munkanapokon, hanem  abszurd kikötéseket is tesznek a külsejüket illetően.

A kelet-ázsiai országban rengeteg cégnél egyenesen tiltott számukra, hogy szemüveget hordjanak, sőt előfordul, hogy azt is megszabják, milyen színű lehet a hajuk.

Ezért tilos a japán nőknek szemüveget hordani

A japán társadalomban még mindig férfiközpontú, ők vannak a hierarchia csúcsán, ők diktálják a szabályokat. És az az igazság, hogy a megmozdulások, a tüntetések és a külföldi példák ellenére sem igazán akarnak ezen változtatni. Éppen ezért fordul elő még ma is, hogy egészen részletekbe menően szabhatják meg a nőknek, milyen lehet a megjelenésük a munkahelyen.

Nemrégiben a Nippon televízióban került szóba a téma, illetve a Business Insidernek is nyilatkozott egy húszas éveiben járó, névtelenséget kérő japán nő, aki mesélt a szigorú és abszurd követelményekről. Ő maga egy nagy áruházban dolgozik recepciósként, és elárulta, számára is tiltott a szemüveg viselése ugyanúgy, ahogy sok más nő számára az országban. A vezetőség szerint ugyanis nem elég nőies, rontja a megjelenésüket, illetve megnehezíti azt, hogy minden dolgozójuk nagyon hasonlóan fessen. Persze, előfordul, hogy a tiltakozások hatására igyekeznek más magyarázatot adni: a légitársaság dolgozói esetében például biztonsági indokokra hivatkoznak, míg a szépségiparban tevékenykedőknél arra, hogy a vásárló nem látja a kiegészítőtől az ott dolgozó sminkjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindez sértő és igazságtalan, a férfiaknak mindenhol engedélyezik a szemüveg viselését. Nem beszélve arról, hogy a nőket így kontaktlencse használatára kötelezik gyakran akár tizenkét órán át, ami igen kellemetlen következményekkel járhat. Sokaknál okoz szemszárazságot, szemfáradtságot, fájdalmat vagy pirosságot, és vannak olyanok is, akik egyáltalán nem bírják.

Smink- és frizuraszabályok

A nyilatkozó hölgy azt is elárulta, hogy a szigorú és értelmetlen kikötések sora itt még nem ér véget. Bár a kötelező magassarkú viselés elleni tüntetések már részleges sikerrel jártak, valójában sokaknak még mindig tűsarkúban kell járniuk, számos helyen ugyanis ez is a kötelező egyenruha része. Hozzátette, a sminkelésben sem kapnak általában nagy szabadságot: a feltűnő, csillámos szemhéjpúderek, a vörös rúzsok vagy a műszempillák tiltólistásak. Sőt, ha ez még nem lenne elég, a hajszín terén is szigorú szabályozás van érvényben sok helyen: ha például túl világosak a tincsek, vagy lógva hordják hosszú hajukat, és a főnökük ezt észreveszi, figyelmeztetésben vagy megrovásban részesíti az alkalmazottat, majd felszólítja a változtatásra. 

A dolgozók általában engedelmeskednek, hiszen nem tudnak mást tenni. Ha nemet mondanak, lázadnak, akkor kirúgják őket, mivel bőven akadnak olyan jelentkezők, akik szívesen vállalják a munkát ezekkel a kikötésekkel is. És bár egyre több kampány, megmozdulás és tüntetés küzd a szemüvegviselési tilalom ellen, egyelőre még nem sikerült elérniük nagyobb, az egész országra, kultúrára kiterjedő változást.

Szomorú, mit tüntettek el az iráni albumborítókról

Egy albumon nemcsak a zene a fontos, hanem maga az előadó is, hiszen ő énekli, és ő alkotja meg a számokat, így egyértelmű, hogy általában szerepel is a borítón. Egy iráni zenemegosztó oldalnak azonban eléggé más a véleménye erről - legalábbis abban az esetben, amikor nem férfi, hanem női sztárokról van szó.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük