A nők idén már ingyen dolgoznak: szomorú tényt közölt az Európai Bizottság
Tegnap volt az egyenlő javadalmazás európai napja, ami a nők és a férfiak fizetése közti különbségekre hívja fel a figyelmet.

ideges-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Unióban a nők átlagosan még mindig 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, bár történt némi javulás az előző évhez képest - közölte hétfőn az Európai Bizottság. A javulás mértéke mindössze 0,2 százalékpont volt a tájékoztatás szerint.

A brüsszeli testület az egyenlő javadalmazás európai napja alkalmából adta ki a közleményt, amely idén november 4-re esett. Ez minden évben azt a szimbolikus időpontot jelzi, amikortól úgy tekinthető, hogy a nők a férfi kollégáikkal összevetve már nem kapnak fizetést ugyanazért a munkáért.

- Hatvan év telt el azóta, hogy az egyenlő díjazás elvét rögzítették az európai szerződések, de ennek ellenére a nők Európa-szerte még mindig nem tapasztalják meg a jogszabályok érvényesülését a mindennapi életükben. Az európai nők a férfi kollégáikkal összevetve még most is két hónapot ingyen dolgoznak, és a helyzet csak lassan javul - emelte ki közös nyilatkozatában Frans Timmermans első alelnök, illetve Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztos.

- Bár az elmúlt öt évben tettünk lépéseket a helyes irányba, többet kell elérnünk, és gyorsabban - mutattak rá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a mandátumának első 100 napjában intézkedéseket kíván előterjeszteni a bérek kötelező átláthatóvá tétele érdekében.

Fotók: Getty Images

Különleges fotók a munka világából

Bármilyen útra is lép az ember, mindenképpen áldozatokat kell hoznia, vagyis sok esetben nagyon keményen kell dolgoznia, és kevés szabadidővel is beérnie. Egy érdekes fotópályázat ennek kapcsán a különböző szakmák megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Ezt is szeretjük