Így hat a férfiakra, ha a nő többet keres: a férfiasságukat érzik veszélyben a kutatás szerint

A kutatás rámutatott, hogy még mindig komoly feszültséget okoz az, ha egy párkapcsolatban a nő fizetése magasabb.

par penzugyiproblema

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pénzügyek rengeteg párkapcsolatban érzékeny témának számítanak. Sokan igyekeznek kerülni ezek megvitatását, míg mások csak igen felületesen beszélnek az anyagiakról. Egy kutatásból pedig az is kiderült, hogy tízből négyen nem tudják pontosan, mennyit keres a partnerük egy év alatt.

Nemcsak a pontos összegek jelentenek problémát, hanem az is, hogy a pár tagjai közül ki visz haza többet. Régóta él az a felfogás a köztudatban, hogy a férfinak illik több pénzt keresnie, és úgy tűnik, sajnos még ma is rengetegen így gondolják. Egy kutatás elszomorító eredményekre világított rá.

Hogy érzi magát a férfi, ha a nő többet keres?

A bath-i egyetem professzora, Joanna Syrda tanulmánya alapjául egy tizennégy éven keresztül tartó vizsgálat eredményeit vette, melynek 6035 háztartás szolgált alanyául. Ebben a heteroszexuális, házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő párok egymáshoz való viszonyát és stressz-szintjét figyelték meg. Azt nézték többek között, hogy melyik fél mikor érzi magát szomorúnak, szorongónak, nyugtalannak, reménytelennek és értéktelennek.

Az eredmények összehasonlítása és értékelése után arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak minél inkább úgy érzik, hogy anyagilag függenek a nőktől, annál inkább válnak szorongóvá, stresszessé, illetve a mentális zavarok kialakulásának esélye is egyre csak nő náluk. Az is kiderült, hogy akkor voltak a legboldogabbak, ha a háztartás összkeresetének feloszlása 60-40% volt az ő javukra.

Miért hat rájuk ennyire negatívan a keresetkülönbség?

Joanna Syrda elmondta, hogy évszázadokon, generációkon át az volt az elvárás, hogy a férfiak legyenek a családban a kenyérkeresők, ők vigyék haza a bevétel jó részét, így a férfiasság, a maszkulinitás erősen összefügg a pénzkereséssel. Ha a nő keres többet, úgy látják, felcserélődnek a szerepek, ezáltal pedig kevésbé érzik magukat férfiasnak, ami pedig szorongást, stresszt és konfliktusokat szül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A szakértő szerint azonban nem csupán a nemi különbségek járulhatnak hozzá a negatív érzésekhez, hanem az is, hogy ebben az esetben a felek úgy érzékelik, hogy felborul az erőegyensúly, ami esetlegesen befolyásolhatja azt, hogy kinek van nagyobb beleszólása a pénzügyekkel, kiadásokkal kapcsolatos döntésekbe. Mindez az anyagi sebezhetőség és a bizonytalanság érzését hozza magával a kisebb bevételű partnernek, ami számos problémához, nézeteltéréshez vezethet.

Joanna Syrda azt is hozzátette, hogy mindez nem általánosítható, és vannak kivételek. Például, ha a pár tagjai már úgy kezdnek bele a kapcsolatba, hogy a férfi tisztában van azzal, hogy párja többet keres nála, akkor ez a különbség általában később sem okoz gondokat. Viszont a kutatás arra is rámutatott, hogy annak is van negatív hatása, ha csak a férj a kenyérkereső: ebben az esetben ugyanis túl nagy nyomás helyeződik rá, ami szintén stresszt és szorongást okozhat.

Sajnos a vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy még mindig komoly gondokat okoz egy párkapcsolatban, ha a nő keres többet, pedig fontos lenne változtatni ezen a felfogáson. Lényeges, hogy a felek nyíltan beszéljenek az anyagiakról, és közösen hozzák meg a nagyobb döntéseket. Minden pár más, mindenkinek eltérőek az igényei, ezért elmaradhatatlan az, hogy ezeket megvitassák egymással. Le kell fektetni az alapszabályokat, például át kell beszélni, hogy teljesen közös-e a kassza, vagy csak létrehoznak egy közös számlát, melyre havonta mindketten utalnak egy bizonyos összeget, a maradékkal pedig szabadon gazdálkodhatnak.

Ha komoly a kapcsolat, őszinték az érzések, akkor nem szabad túl nagy hangsúly fektetni arra, hogy ki keres többet, és mennyivel. Ha pedig az egyik fél elégedetlen a saját fizetésével, akkor neki kell megpróbálnia tenni ellene, hiszen az nem megoldás, ha a másikat hibáztatja azért, mert több pénzt visz haza havonta.

Fontos dolgot tüntettek el a képekről

Egy albumon nemcsak a zene a fontos, hanem maga az előadó is, hiszen ő énekli, és ő alkotja meg a számokat, így egyértelmű, hogy általában szerepel is a borítón. Egy iráni zenemegosztó oldalnak azonban eléggé más a véleménye erről - legalábbis abban az esetben, amikor nem férfi, hanem női sztárokról van szó.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük