Az a legjobb, ha nem beszélsz: elképesztő randitanácsok nőknek a 30-as évekből
Egészen hihetetlen dolgokat tanácsoltak a hölgyeknek az első találkozás során. Mindent meg kellett tenniük, hogy a férfi kedvében járjanak.

1930as evel randevu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai napig vannak bizonyos szabályok, amelyeket a randevúkon illik betartani a feleknek. Manapság ezek általában csak az alapvető illemet foglalják magukban, korábban azonban sokkal több mindent javasoltak a találkára, méghozzá leginkább a hölgyeknek.

Bár sajnos a nemek közti egyenlőség még most sem jött létre, sőt jócskán messze állunk tőle, az 1930-as években még durvábbak voltak a különbségek. Ez az időszak egyértelműen a férfiak kora és világa volt, a nőknek pedig leginkább csak az volt a dolguk, hogy lenyűgözzék őket. Erről tanúskodnak a korabeli könyvek és magazinok randitanácsai is, melyek mai szemmel igencsak hihetetlenek: egy 1938-as amerikai magazinban a következőket javasolták a hölgyeknek az első találkozásokra. Az intelmek jó része itthon is igaz volt.

Mi volt tilos a nőknek egy 1930-as évekbeli randin?

Hogy mit nem szabadott tenni a nőknek a randevúkon ebben az időben? Nagyjából semmit sem, amivel nem a férfi kedvében jártak. Többek között azt javasolták nekik, hogy ne beszéljenek a ruhákról, ne tereljék a szót arra, amit viselnek, ehelyett inkább hízelegjenek a partnernek azzal, hogy olyan témákat hoznak szóba, amiről ő szeretne társalogni. Ezzel már eleve azt feltételezték, hogy a nők kizárólag a ruhákról óhajtanak társalogni.

1930s randi
Fotó: Pinterest

Sőt, arra is felhívták a figyelmet, hogy a legjobb, ha keveset árulnak el önmagukról, inkább csak a férfi iránt érdeklődnek, őt hallgatják a vacsora alatt. Hiszen a pasik szeretnek magukról beszélni, és csak  intelligens közönségre vágynak. Tánc közben persze szintén nem volt ajánlott megszólalni, úgy vélték ugyanis, hogy a férfi ilyenkor táncolni és nem csacsogni akar.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emellett illetlenség volt, ha egy nő rágózott, mivel ebben az időben ezt a műveletlenség jelének és az alacsonyabb osztályok szokásának tartották. A testhelyzetre is figyelni kellett, nehogy görnyedt tartásával kínos helyzetbe hozza a férfit, vagy épp unalmat sugározzon felé. Ezenkívül a túlzott alkoholfogyasztás is egyértelműen tiltott volt, méghozzá azért, mert egy férfi elvárja, hogy a nő megőrizze méltóságát egész este, ez pedig néhány ital után szinte lehetetlenné válik. A feltűnősködést és a másik pasival való kommunikációt is kerülni kellett, amennyire csak lehet, és a visszafogott, mosolygós viselkedés volt a legoptimálisabb.

Öltözködés, smink és sírás

A magazinok tanácsai persze az öltözködésről és a sminkről sem feledkeztek meg. A nőknek erősen javasolták a melltartóviselést, és azt, hogy mindig ellenőrizzék a harisnyájukat, hogy nem futott-e le. A ruha és a smink igazítását nem szabadott a férfiak előtt végezni az akkori újságok szerint, hiszen ezzel kellemetlen helyzetbe hozták őt. Szépítkezni csak úgy volt ajánlott, hogy a partner ne lássa a folyamatot, csakis a hibátlan, tökéletes nőt.

1930s randi 2
Fotó: Pinterest

Volt még valami, amitől óva intették a hölgyeket: ez nem más volt, mint az érzékenység és a sírás. A korabeli magazinok szerint a férfiak nem kedvelték a szentimentális nőket és a könnyeket, főleg nem nyilvános helyen. Egy ilyen szituáció ráadásul arra kényszerítené őket, hogy megvigasztalják a partnert, és olyan reakciókat préseljenek ki magukból, amiket valójában nem szeretnének - ezt pedig senkinek sem szabadna kikényszerítenie belőlük.

Az 1930-as években tehát egy hölgynek leginkább csak mosolyognia, hallgatnia volt ajánlott egy randevún, illetve olyan dolgokat tehetett, amivel a férfi kedvében járt. Mára szerencsére ez már nem így van, az ismerkedés sokkal szabadabb, korlátlanabb, azonban még mindig sokan támasztanak irreális elvárásokat a nőkkel szemben a viselkedésüket illetően. Pedig a legfontosabb az lenne, hogy a partnerek a legalapvetőbb illemszabályokat betartva, önmagukat adva ismerkedjenek meg egymással.

Illemszabályok férfi és nő között

Ma már nem övezik ilyen abszurd szabályok a randevúkat, ám az alapvető etikettet most is fontos betartani, hiszen borzasztóan rossz benyomást kelthet egy randevún, ha valaki nem tudja, mit, hogyan csináljon. A legfontosabbakat vettük sorra.

Képek: Getty Images Hungary, Pinterest, Pinterest.

Ezt is szeretjük