Mindenki a menekültkérdéssel foglalkozott, közben aggasztó dolog történt
Szomorú számokkal állt elő a KSH 2014-ről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben utóbbi hónapokban az egész hazai közélet a menekültválsággal foglalkozott, addig több ezer magyar hagyhatta el az országot.

A kivándorlás ugyanis drasztikusan nőtt tavaly is, sőt, rekordot döntött, és ez sokak szerint még csak a kezdet. Már nem csak Németország és Nagy-Britannia a cél.

Rekordot döntött 2014, és még nincs vége

A hónap elején megjelent a Központi Statisztikai Hivatal Demográfiai évkönyve, ami azért elég meglepő dolgokat tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hányan hagyják el még ma is a hazánkat. Sőt, állítólag még csak most indul be igazán a kivándorlás.

A néhány éve kezdődő nagymértékű kivándorlás egyáltalán nem látszik csökkenni, sőt, még az sem biztos, hogy a 2014-es rekordmértékű kivándorlóval egyáltalán elérte a csúcsát - írja a vg.hu a KSH új kiadványára hivatkozva.

Tavaly ugyanis a hivatal szerint 31 ezer ember vándorolt ki az országból, ami 10 ezerrel több, mint az azt megelőző esztendőben. Csak összehasonlításként: 2011-2012-ben még alig lépte át ez a szám a 10 ezer főt évente.

Németország a legnépszerűbb, de már Svájcot is szeretik a magyarok

A KSH adataiból az is kiderül, hogy Németországban tavaly már 124 ezer magyar élt, 10 ezerrel több, mint 2013-ban. Az Egyesült Királyság a második legvonzóbb célpont, ott 2014-ben 74 500 honfitársunk élt. Ezen kívül Ausztria is nagyon vonzónak számít - itt is több tízezer magyar van -, de már Svájcban is 10 ezer magyar él, és a Benelux-államok is egyre kedveltebbek.

Közel ezer orvos és ápoló áll készen

Külön aggasztó, hogy a lap által megszólaltatott szakértők szerint egyre vonzóbb a külföldi munka az egészségügyi dolgozók körében. Az utóbbi időszak botrányai - a kórházak állapota, eszközhiány, forráshiány, kifizetetlen túlórák, alacsony bérek - után nem meglepő, hogy idén már az első félévben közel 1000-en igényeltek külföldi munkához szükséges igazolást az ágazatban.

És hogy mi várható a jövőben? Nem sok jóra számíthatunk, ugyanis a kutatások szerint évről évre nő azok száma, akik ugyan még itthon élnek, ám szívesen mennének külföldre szerencsét próbálni. A mérések szerint manapság közel egymillió embert foglalkoztat a kivándorlás gondolata. Persze ez nem jelenti azt, hogy ennyien el is mennek a közeljövőben, de jelzi, hogy a növekedés nem valószínű, hogy megállt.

Ezt is szeretjük