Gumibottal estek a menekülteknek: nem csak Magyarországon fordulhat elő
Bizony Nyugat-Európában is előfordul erőszak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egész világot bejárták a Röszkénél készült felvételek, ahol a rendőrök elég keményen felléptek a kerítésnél a menekültekkel szemben. Hideget-meleget kapott emiatt a kormány, és úgy összességében a helyzet magyarországi kezelése kritika tárgya a nyugati közéletben. Közben azonban nem csupán Magyarországon fordulnak elő a röszkeihez hasonló esetek, és ezek még csak nem is köthetőek kizárólag a balkáni útvonal országaihoz.

Spanyolország sem finomkodik

Az már eddig is köztudott volt, hogy Macedóniában és Görögországban is sokszor brutálisan lépnek fel a hatóságok a menekültekkel szemben.

Legutóbb a macedón-görög határon alakult ki tömegjelenet, ami a röszkeihez nagyon hasonló volt. Még az után, de a magyar rendőrség kemény fellépése előtt mondta egy menekült, hogy inkább tízezer magyar rendőr, mint egy görög.

Az erőszakos jelenetek - sőt, a kerítés - korántsem csak erre a térségre jellemző.

Ez a videó például egy éve készült Mellilában, ahol a határra épített kerítésen próbálnak átjönni - és sokuknak sikerül is - migránsok. A rendőrök láthatóan nem válogatnak a módszerekben, gumibottal próbálják jobb belátásra téríteni az Afrika felől érkezőket.

Mellila egy különleges hely, Spanyolország egyik exklávéja. Ez a terület Afrikában található, Marokkó mellett, a két országot pedig több méter magas kerítések választja el egymástól. 2005-ben több ezren próbáltak meg egyszerre átjutni itt, a rendőrség pedig komoly erőkkel lépett fel. Hatan meghaltak az összecsapásokban, hétszáz embernek viszont sikerült az áttörés.

Ezeket a kerítéseket még a kilencvenes években építették, a már akkor is jelen lévő migráció és csempészet megfékezése miatt. Persze ne hidd azt, hogy ez ellen senki sem szólal fel, a 2005-ös esetből például komoly botrány lett, és a jogvédő szervezetek is figyelik, mi történik a környéken.

Franciaországban több szempontból is rossz menekültnek lenni

Franciaországban sem könnyű a menekültek élete. A bürokrácia a család nélkül érkező felnőtteket gyakorlatilag hajléktalanná teszi, de az északi határnál fekvő Calais külön fogalommá vált a menekültválság alatt. Rengeteg menekült torlódik itt fel időről időre, mivel innen szeretnének Nagy-Britanniába jutni.

Bevett módszer, hogy a Csalagúton való átjutásért sorban álló kamionok platójára szöknek fel - nemrég egy magyar kamion belsejében halt meg így egy menekült Calais-ban. Emiatt itt is gyakori, hogy összetűzés alakul ki a rendőrök és a menedékkérők között. Ezen a szeptemberi videón például egy francia rendőr úgy zárja le a vitát, hogy paprikaspray-vel fújja le a migránsokat.

Ezt is szeretjük