10 évvel fiatalabb lesz az agyad pár egyszerű játéktól a kutatók szerint

Meg sem kell mozdulni hozzá.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Meg sem kell mozdulni hozzá.

Nemcsak a testmozgás segíthet az időskori szellemi frissesség fenntartásában, az agy rendszeres dolgoztatása legalább ilyen meghatározó szerepű. Egy kutatásban most arra is fény derült, hogy melyik észjáték vezet a legjobb eredményre ebben.

A brit Exeter Egyetem és a King's College London közös kutatásában 17 ezer 50 évnél idősebb embert vizsgáltak meg. A kutatásban összegzett adatok egyértelműen azt az eredményt mutatták, hogy a kutatás azon résztvevőinek, akik rendszeresen foglalkoztak fejtörőkkel, például keresztrejtvényekkel, sokkal jobb agyműködéssel bírtak.

Tíz évet fiatalít

A kutatók megvizsgálták az alanyaik figyelmét, rövid távú memóriájuk pontosságát, a nyelvtani gondolkodást és a sebességet is. Végeredményben a keresztrejtvénynek köszönhetően az agy gyorsasága és frissessége a koránál csaknem tíz évvel fiatalabb állapotot mutatott. 

Keith Wesnes, az egyetem professzora és a tanulmány egyik fő szerzője elmondta, hogy a kutatás tanúsága szerint a rejtvények egyértelműen összeköttetésben állnak a kognitív funkciókkal. A feladatok végzése az agy egyes területein fokozza a véráramlást, ezért hosszú távon is kedvező hatással bír.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a szavakon és a számokon alapuló rejtvények, így a hagyományos keresztrejtvények vagy a Sudoku között számottevő különbség nem mutatkozott, egyformán fiatalító hatással van az agyra, ami azonban fontos, hogy a játékot rendszeresen kell gyakorolnia az embernek. 

Bírálják a kutatást

Természetesen a kutatásnak azonnal akadtak bírálói: Aditi Jhaveri amerikai fogyasztóvédelmi szakember például írásában tévesnek és túlzónak tartotta a neurológiai kutatás eredményeit, a játékok ugyanis szerinte nem lehetnek ekkora hatással a memóriára. 

Wesnes és társai azonban további bizonyítékok érdekében újabb felméréseket terveznek. Ha a következő kutatások is arra az eredményre jutnak, hogy a szó- és numerikus rejtvények késleltetik az időskori demenciát, az sokaknak reménysugarat adhatna.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük