Az élet nagy kérdései: zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

A kérdést valójában többféleképpen is megközelíthetjük.

paradicsom-kez
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a cseresznye, a szamóca, a körte, az őszibarack gyümölcs, ahhoz kétség sem fér. Éppúgy, ahogyan az is mindenki számára egyértelmű, hogy a paprika, a cékla, a sárgarépa zöldségnek számít.

De mi a helyzet a paradicsommal?

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Az üvegházi termesztésnek köszönhetően napjainkban már egész éven át fogyasztható paradicsomot általában zöldségnek tekintjük. Ezt tanultuk az általános iskolában, zöldségként vesszük a piacon, és a nagyobb élelmiszerboltok érintőképernyős mérlegén is a zöldségek között találjuk. Valójában azonban a paradicsomot kétféleképpen sorolhatjuk be.

Ha növénytani oldalról közelítjük meg a kérdést, mondhatjuk, hogy mivel virágból fejlődik ki, maggal rendelkezik, mellyel a növény szaporodásra képes, a paradicsomot gyümölcsnek tekinthetjük. Éppúgy, ahogyan az uborkát és a tököt is.

Ugyanakkor közelíthetünk a konyhatechnikai oldalról is. Ha a fogyasztás alapján próbájuk besorolni a paradicsomot, úgy kétségkívül zöldségről van szó. A konyhai felhasználás során ugyanis a gyümölcsök jellemzően desszertekhez, édességekhez, lekvárokhoz kötődnek. Zöldségeknek pedig általában a keményebb állagú, párolható, grillezhető, illetve saláta formájában fogyasztható növényeket tekintjük. Nincs tehát egyértelmű válasz a kérdésre: bár botanikailag gyümölcsnek számít, felhasználása alapján zöldségnek tekintjük a paradicsomot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egészséges ételek paradicsomból

A paradicsom körülbelül 95%-a víz, a maradék szénhidrát, rost, így a hidratálásban is segíthet. 100 grammja 18 kalóriát tartalmaz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük