Az élet nagy kérdései: zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
A kérdést valójában többféleképpen is megközelíthetjük.

- Ez a két csillogó árnyalat meghatározó lesz idén az Armani szerint: modern változatban a ’20-as évek nőies eleganciája »
- Feszesebbre húzza az arcbőr petyhüdt területeit, de természetes hatást kelt: ezt kell tudni a szálbehúzásos arcfiatalításról »
- Reese Witherspoon 23 éves lánya kiköpött édesanyja: Ava Phillippe stílusa sikkes és nőies »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Nagy áremelést jelentett be a Vodafone: ezeket az ügyfeleket fogja érinteni
Hogy a cseresznye, a szamóca, a körte, az őszibarack gyümölcs, ahhoz kétség sem fér. Éppúgy, ahogyan az is mindenki számára egyértelmű, hogy a paprika, a cékla, a sárgarépa zöldségnek számít.
De mi a helyzet a paradicsommal?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Az üvegházi termesztésnek köszönhetően napjainkban már egész éven át fogyasztható paradicsomot általában zöldségnek tekintjük. Ezt tanultuk az általános iskolában, zöldségként vesszük a piacon, és a nagyobb élelmiszerboltok érintőképernyős mérlegén is a zöldségek között találjuk. Valójában azonban a paradicsomot kétféleképpen sorolhatjuk be.

Ha növénytani oldalról közelítjük meg a kérdést, mondhatjuk, hogy mivel virágból fejlődik ki, maggal rendelkezik, mellyel a növény szaporodásra képes, a paradicsomot gyümölcsnek tekinthetjük. Éppúgy, ahogyan az uborkát és a tököt is.
Ugyanakkor közelíthetünk a konyhatechnikai oldalról is. Ha a fogyasztás alapján próbájuk besorolni a paradicsomot, úgy kétségkívül zöldségről van szó. A konyhai felhasználás során ugyanis a gyümölcsök jellemzően desszertekhez, édességekhez, lekvárokhoz kötődnek. Zöldségeknek pedig általában a keményebb állagú, párolható, grillezhető, illetve saláta formájában fogyasztható növényeket tekintjük. Nincs tehát egyértelmű válasz a kérdésre: bár botanikailag gyümölcsnek számít, felhasználása alapján zöldségnek tekintjük a paradicsomot.
Egészséges ételek paradicsomból
A paradicsom körülbelül 95%-a víz, a maradék szénhidrát, rost, így a hidratálásban is segíthet. 100 grammja 18 kalóriát tartalmaz.
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- hűtés
Ezért veszít ízéből a paradicsom a hűtőben: tudományos magyarázat

- fogmosás
- narancslé
Az élet nagy kérdései: miért olyan rossz narancslét inni fogmosás után?

- érdekesség
- kukorica