Az élet nagy kérdései: miért olyan rossz narancslét inni fogmosás után?

A fogkrémben lévő nátrium-lauril-szulfát a ludas.

narancsle-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fogmosás után jellemzően egy darabig próbálunk tartózkodni az evéstől-ivástól. Ennek egyik oka, hogy igyekszünk a szánkban a megtisztított állapotot és a megfelelő pH-értéket minél tovább fenntartani.

A másik pedig, hogy az ételek-italok ízén változtat a fogkrém. És vannak olyan táplálékok, melyek kifejezetten rossz ízűek lesznek fogmosást követően.

 Miért rossz a narancslé fogmosás után?

A válasz a fogkrém egyik összetevőjében rejlik: a nátrium-lauril-szulfát tehet róla. A nátrium- lauril-szulfát nevű vegyület egy anionos tisztítószer és felületaktív anyag, mely sok tisztálkodószernek összetevője. Habképző és emulgeáló hatása miatt - vízzel együtt - segít megszabadulni a szennyeződésektől, és mivel olcsón előállítható vegyületről van szó, fogkrémekben, szappanokban, samponokban és mosószerekben is egyaránt használják.

Ez a vegyület elnyomja a nyelven az édes íz érzékeléséért felelős receptorokat, megakadályozva ezáltal az agyban az édes ízélmény kialakulását. Tehát a narancslét nem érzed édesnek rövid idővel fogmosás után. Ez még csak hagyján, de kifejezetten keserűnek tűnik! Erről szintén a nátrium-lauril-szulfát tehet, ugyanis elpusztítja a nyálban foszfolipideknek nevezett vegyületeket, amelyek blokkolják a keserű íz érzékeléséért felelős receptorokat. A fogkrémben lévő nátrium-lauril-szulfát nemcsak csökkenti a narancslé édességét, hanem elősegíti természetes keserűségének kiérzését is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyógynövény szájüregi fertőzések ellen

A herpesz, fogszuvasodás, fogínygyulladás, afta, fogínysorvadás vagy szájüregi rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető rendszeres használatukkal, de bizonyos betegségek esetében már egy alkalom is enyhítheti a tüneteket.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük