Az élet nagy kérdései: miért olyan rossz narancslét inni fogmosás után?
A fogkrémben lévő nátrium-lauril-szulfát a ludas.

- A 25 éves, gyönyörű teniszcsillag Victoria’s Secret-kollekcióval jelentkezett: Naomi Osaka megőrizte természetességét a fotókon »
- Csodás sminkújdonságok, melyek felpezsdítik a tavaszi megjelenést: árakkal mutatjuk a nőies és ragyogó árnyalatokat »
- Lady Gagát modellnek kérték fel, művészi alkotássá varázsolta a reklámot: megkapóan természetes »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
Fogmosás után jellemzően egy darabig próbálunk tartózkodni az evéstől-ivástól. Ennek egyik oka, hogy igyekszünk a szánkban a megtisztított állapotot és a megfelelő pH-értéket minél tovább fenntartani.
A másik pedig, hogy az ételek-italok ízén változtat a fogkrém. És vannak olyan táplálékok, melyek kifejezetten rossz ízűek lesznek fogmosást követően.
Miért rossz a narancslé fogmosás után?
A válasz a fogkrém egyik összetevőjében rejlik: a nátrium-lauril-szulfát tehet róla. A nátrium- lauril-szulfát nevű vegyület egy anionos tisztítószer és felületaktív anyag, mely sok tisztálkodószernek összetevője. Habképző és emulgeáló hatása miatt - vízzel együtt - segít megszabadulni a szennyeződésektől, és mivel olcsón előállítható vegyületről van szó, fogkrémekben, szappanokban, samponokban és mosószerekben is egyaránt használják.

Ez a vegyület elnyomja a nyelven az édes íz érzékeléséért felelős receptorokat, megakadályozva ezáltal az agyban az édes ízélmény kialakulását. Tehát a narancslét nem érzed édesnek rövid idővel fogmosás után. Ez még csak hagyján, de kifejezetten keserűnek tűnik! Erről szintén a nátrium-lauril-szulfát tehet, ugyanis elpusztítja a nyálban foszfolipideknek nevezett vegyületeket, amelyek blokkolják a keserű íz érzékeléséért felelős receptorokat. A fogkrémben lévő nátrium-lauril-szulfát nemcsak csökkenti a narancslé édességét, hanem elősegíti természetes keserűségének kiérzését is.
Gyógynövény szájüregi fertőzések ellen
A herpesz, fogszuvasodás, fogínygyulladás, afta, fogínysorvadás vagy szájüregi rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető rendszeres használatukkal, de bizonyos betegségek esetében már egy alkalom is enyhítheti a tüneteket.
Képek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- egészség
- öröklődés