Még a fogakra is rossz hatással lehet a stressz – Hogy állítható meg a gyakori fogínyvérzés?
A fogmosásnál tapasztalt vérző fogíny akár komolyabb következményekkel is járhat, így érdemes megfogadni a tanácsokat.

fogínyvérzés1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy fárasztó nap után a legtöbb embert már csak egy gyors zuhany és a fogmosás választja el a pihentető alvástól - sokan igyekeznek is minél gyorsabban lezavarni az esti rutint, ám a fogmosást kellemetlen fájdalom és fogínyvérzés követheti.

A jeleket érdemes komolyan venni, és mielőbb orvoshoz fordulni, ám panasz nélkül is bevethető pár egyszerű praktika, hogy hosszú távon megőrizhető legyen a káprázatos mosoly. A Lacalut összegyűjtött néhány tippet, amellyel elkerülhető a fogínyvérzés.

Fontos időt szánni rá, és a módszer sem mindegy

A fogmosásra szánt idő szent és sérthetetlen. A fogak ápolása ugyan már kis korban a napi rutin részévé válik, ám a gyakorlatban sokszor nem kellő odafigyeléssel mossák a fogaikat az emberek. Pedig a szabály egyszerű: legalább kettő, de inkább három perc legyen a fogmosás, és fontos csak a műveletre koncentrálni, hiszen ellenkező esetben kevésbé lesz hatékony a tisztítás.

fogínyvérzés2
Fotó: Sally Anscombe / Getty Images Hungary

A sok sikálástól nemcsak a fogzománc, hanem az íny is elkophat, ezért érdemes puhább sörtéjű fogkefét használni, amivel a fogfelszínek mellett a fogak közötti, kevésbé elérhető részeket is meg lehet tisztítani. Fontos, hogy az érzékenyebb területek ne durván, hanem gyengéden legyenek megtisztítva, az ínytől a fog felé, söprögető mozdulatokkal ajánlott a fogat mosni.

A jó fogrém is sokat segíthet

Érzékeny íny vagy fogínyvérzés esetén érdemes kifejezetten erre a problémára megoldást kínáló fogkrémet választani, de előtte érdemes kikérni egy szakember véleményét is. A tökéletes szájhigiénia pedig nem csak a reklámokban létezik: a fogkrém mellett kiegészítő eszközöket is alkalmazva garantáltan megszüntethetők a baktériumok. Ilyenek a szájvíz, a fogselyem és a nyelvtisztító. 

A cigaretta kerüljön tiltólistára, helyette fontos a vitaminfogyasztás

A dohányosok számára rossz hír, de sajnos a cigaretta az egészséges íny és fogak egyik legnagyobb ellensége, sőt a szervezet ellenálló képességét is rontja. A dohányzás abbahagyásával regenerálódik az íny, és így a fogínyvérzésnek is búcsút lehet mondani, sőt még a kellemetlen lehelet problémája is megoldódik.

fogínyvérzés3
Fotó: PRImageFactory / Getty Images Hungary

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszert, így ha nem kap belőle eleget a szervezet, akkor még megfelelő fogmosási technika mellett is fogínyvérzés lehet a vége. A sok citrusféle, édesburgonya és pirospaprika segítenek a vitamin pótlásában, továbbá K-vitamin-tartalmú spenótot, kelkáposztát vagy avokádót is érdemes rendszeresen fogyasztani. Nemcsak a szervezet, hanem a fogak is hálásak lesznek érte.

Kevesebb stressz, kevesebb probléma

A sok stressz nemcsak a bőrre és az immunrendszerre, hanem a szájhigiénére sincs jó hatással, és hosszú távon akár a fogínyvérzés kialakulásáért is felelős lehet. Elegendő alvással, rendszeres sporttal és meditációval azonban kiegyensúlyozottabbak lehetnek a mindennapok, melyért a fogak is hálásak lesznek.

fogínyvérzés4
Fotó: Cultura RF/jackSTAR / Getty Images Hungary

A fogak folyamatos kontrollja is nagyon fontos. Fogorvoshoz járni senki nem szeret, pedig nagyon is fontos eleme a fogápolásnak. A rendszeres és alapos tisztítás mellett az évi két vizsgálattal megelőzhető a súlyosabb betegségek kialakulása.

10 étel és ital, amiről nem is sejtenéd, hogy sárgává teszi a fogakat

Gyakori fogyasztásuk csúnyán elszínezi a fogaidat, pedig a legtöbben nem is gondolják róluk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük