Étkezés után nem szabad azonnal fogat mosni: így hatnak a savak a fogzománcra

A fogmosást nem javasolt közvetlenül az étkezések utánra időzíteni. Ennek nyomós okai vannak.

fogmosás 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelő fogmosási technika és a fogkefe, fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápoláshoz. Legalább ilyen lényeges a tevékenység helyes időzítése.

Nyáron és kora ősszel, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen figyelni kell arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel elejét vehetjük számos kellemetlen tünet kialakulásának - írják a Semmelweis Egyetem oldalán.

A sűrű fogmosás hatása

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn.

fogmosás nyitó
Fotó: Olga_25 / Getty Images Hungary

Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális - magyarázza dr. Nevelits Annamária. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa szerint érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegesebb kérdés a fogmosás időzítése.

- Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal. A saverózió tünetei széles spektrum között változhatnak a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehaladott folyamat a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk - ismerteti a fogorvos.

A fogmosás technikája is számít

A parodontológus úgy véli, a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. Emiatt ugyancsak előfordulhatnak szuvasodás, ínygyulladás, ami fogágybetegségbe is torkollhat. A jó technikát meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolási rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

A szakember érzékletes példával illusztrálja ennek fontosságát: a fogaink olyanok, mint egy tóban lévő kavics, amelyet csúszós, nyálkás réteg borít, és egy saját kis ökoszisztéma található rajta. A kavicsról semmilyen vízáramlás, mosó, sodró hatás nem képes az ökoszisztémát eltávolítani, vagyis a fogainkat is csak akkor tudjuk megtisztítani, ha ehhez eszközt - optimális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét - használunk. A túl kemény kefe fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulást, ami szabaddá teheti a fognyakat, és érzékenységhez vezethet.

A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, ám a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos. Ajánlatos tehát használat előtt alaposan megtisztítani a fogfelszíneket csupán fogkefével, illetve naponta egyszer speciális fogköztisztító kefét is javasol a szakember az ételmaradékok eltávolítására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dr. Nevelits Annamária ismertette: a savak duplán árthatnak; nemcsak azzal, hogy közvetlenül hatnak a zománcra, hanem azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztás.

- Az elegendő folyadékfogyasztás nemcsak a kiszáradást előzi meg, hanem a szájüreg pH-értékét is hamarabb helyreállítja, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra. Erre a víz az ideális ital, mivel a nyálelválasztás fokozásával a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerülnek a fogra. Nem véletlen az sem, hogy egy francia menüsor sajttal fejeződik be: védőréteget képezve a fogak felszínén ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaálljon - részletezi a szakember.

foogmoss
Fotó: Extreme-Photographer / Getty Images Hungary

Dr. Nevelits Annamária szerint nemcsak a tünetek kezelése fontos, hanem az oki tényezők megszüntetése is, ezért nem árt megfelelő anamnézissel, a páciens kikérdezésével pontos diagnózist felállítani, mi okozhatja a saveróziót. A kezelési lehetőségek széles körűek lehetnek az otthon használt készítményektől a fogorvosnál alkalmazott eljárásig.

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Fogfájás esetén mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megszüntesse a sokszor egészen kínzó fájdalom háttérben álló okokat. Sajnos azonban nem mindig tud az ember azonnal rohanni a rendelőbe, ilyenkor átmenetileg otthon próbálja kordában tartani az állapotot.

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük