Étkezés után nem szabad azonnal fogat mosni: így hatnak a savak a fogzománcra
A fogmosást nem javasolt közvetlenül az étkezések utánra időzíteni. Ennek nyomós okai vannak.

fogmosás 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megfelelő fogmosási technika és a fogkefe, fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápoláshoz. Legalább ilyen lényeges a tevékenység helyes időzítése.

Nyáron és kora ősszel, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen figyelni kell arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel elejét vehetjük számos kellemetlen tünet kialakulásának - írják a Semmelweis Egyetem oldalán.

A sűrű fogmosás hatása

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn.

fogmosás nyitó
Fotó: Olga_25 / Getty Images Hungary

Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális - magyarázza dr. Nevelits Annamária. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa szerint érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegesebb kérdés a fogmosás időzítése.

- Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal. A saverózió tünetei széles spektrum között változhatnak a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig. A kopásokat nehéz tisztítani, növelhetik a plakkok képződését, a környező szövetek is begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehaladott folyamat a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk - ismerteti a fogorvos.

A fogmosás technikája is számít

A parodontológus úgy véli, a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. Emiatt ugyancsak előfordulhatnak szuvasodás, ínygyulladás, ami fogágybetegségbe is torkollhat. A jó technikát meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolási rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

A szakember érzékletes példával illusztrálja ennek fontosságát: a fogaink olyanok, mint egy tóban lévő kavics, amelyet csúszós, nyálkás réteg borít, és egy saját kis ökoszisztéma található rajta. A kavicsról semmilyen vízáramlás, mosó, sodró hatás nem képes az ökoszisztémát eltávolítani, vagyis a fogainkat is csak akkor tudjuk megtisztítani, ha ehhez eszközt - optimális esetben puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét - használunk. A túl kemény kefe fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulást, ami szabaddá teheti a fognyakat, és érzékenységhez vezethet.

A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek, ám a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos. Ajánlatos tehát használat előtt alaposan megtisztítani a fogfelszíneket csupán fogkefével, illetve naponta egyszer speciális fogköztisztító kefét is javasol a szakember az ételmaradékok eltávolítására.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Nevelits Annamária ismertette: a savak duplán árthatnak; nemcsak azzal, hogy közvetlenül hatnak a zománcra, hanem azáltal is fokozhatják a saveróziót, hogy csökkentik a szájüreg pH-értékét. Ha ez 5,5 pH-érték alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag, ezért figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztás.

- Az elegendő folyadékfogyasztás nemcsak a kiszáradást előzi meg, hanem a szájüreg pH-értékét is hamarabb helyreállítja, ezáltal is csökkentve a savak hatását a fogakra. Erre a víz az ideális ital, mivel a nyálelválasztás fokozásával a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerülnek a fogra. Nem véletlen az sem, hogy egy francia menüsor sajttal fejeződik be: védőréteget képezve a fogak felszínén ez is segít abban, hogy a szájüregi pH hamarabb visszaálljon - részletezi a szakember.

foogmoss
Fotó: Extreme-Photographer / Getty Images Hungary

Dr. Nevelits Annamária szerint nemcsak a tünetek kezelése fontos, hanem az oki tényezők megszüntetése is, ezért nem árt megfelelő anamnézissel, a páciens kikérdezésével pontos diagnózist felállítani, mi okozhatja a saveróziót. A kezelési lehetőségek széles körűek lehetnek az otthon használt készítményektől a fogorvosnál alkalmazott eljárásig.

10 erős házi szer fogfájásra: enyhítik a fájdalmat, míg elérsz az orvoshoz

Fogfájás esetén mihamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hogy megszüntesse a sokszor egészen kínzó fájdalom háttérben álló okokat. Sajnos azonban nem mindig tud az ember azonnal rohanni a rendelőbe, ilyenkor átmenetileg otthon próbálja kordában tartani az állapotot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük