Tényleg öröklődnek a fogászati problémák? A legtöbb elváltozás megelőzhető

A fogászati betegségek a legtöbb esetben megelőzhetők, még korai szakaszban hatékonyan kezelhetőek.

fogmosás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szájüregi betegségek a világ számos részén komoly egészségügyi problémát jelentenek, és közel 3,5 milliárd embert érintenek. Az Európai Unióban Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legrosszabb állapotban van a lakosság fogazata, itt a legnagyobb az átlagos foghiány.

Sokan a genetikai adottságoknak tulajdonítják a fogászati problémákat, és ezért nem is tesznek a megfelelő szájhigiéniáért, holott csak az öröklődésre nem foghatjuk a rossz fogakat.

A szájbetegségek kialakulása

A rendszeres szájápolás elengedhetetlen, hiszen amellett, hogy a szájbetegségek fájdalommal és kényelmetlenségekkel járnak, társadalmi elszigeteltséghez és önbizalomvesztéshez vezethetnek. A legtöbb esetben ezek az elváltozások megelőzhetők, illetve korai szakaszban kezelhetők – erre hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere.

Dr. Pogonyi Kinga.
Dr. Pogonyi Kinga.

- Sokan azt hiszik, hogy ha elromlanak, kihullanak a fogaik, krónikus ínygyulladást vagy még súlyosabb fogászati problémát tapasztalnak, akkor annak csak az öröklődés lehet az oka. Ám fogazatunk épségét és a szájüregünk egészségét több körülmény is befolyásolhatja. Az alkati adottságok mellett a legfontosabbak az életmódbeli tényezők, a táplálkozás és a fogápolás, a megfelelő szájhigiénia. Kizárólag a családi genetikában keresni a fogazati problémák és a fogvesztés okait mindenképpen téves, és nem is veszélytelen, mivel egyfajta felmentést ad azokkal a teendőkkel kapcsolatban, amit az illető maga is megtehet fogazata épségének megőrzéséért – mondta Dr. Pogonyi Kinga, a Budai Egészségközpont konzerváló fogászati és fogpótlástan szakorvosa.

Gyökereztethető problémák

Egyes, szájjal kapcsolatos tulajdonságok valóban örökölhetők, például az állkapocs formája, a fogak és az állcsontok mérete, alakja, a fogzománc vastagsága, a fogak színe, a fogágybetegségek bizonyos típusai, sőt, kutatások szerint a nyáltermelés sajátosságai és a szájüregben lévő úgynevezett szájflóra összetétele is. Ezek bizonyos szinten hatással vannak a fogak egészségére: például a torlódott, rendetlen elhelyezkedésű fogak nehezebben tisztíthatók, így a zugokban megrekedt ételmaradékban és lepedékben könnyebben megtelepednek a fogzománcra káros savat termelő vagy gyulladást keltő baktériumok.

GettyImages-1268440288

Van néhány genetikai eredetű fogbetegség is, amely a fogzománc súlyos károsodása miatt fogszuvasodásra, fogvesztésre hajlamosít. Ezek azonban szerencsére ritkák, hat-nyolcezer emberből egyet érintenek. Vannak olyan, az állkapocs és a fogazat állapotát érintő elváltozások is – például csírahiány, számfeletti fogak, mélyharapás, ajak- vagy szájpadhasadék –, amelyeknél szintén örökölhető a hajlam.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

Semmiképp se nyugodjunk bele az öröklött fogászati hátrányokba, hanem inkább kerüljünk tisztába ezekkel, és mielőbb kezeltessük őket! Panaszmentesen is javasolt félévente felkeresni a fogorvost egy kontrollvizsgálat és fogkőeltávolítás miatt. Ha tudjuk, milyen fogászati gondok fordultak elő a családunkban, mint az ínygyulladás vagy a korán elvesztett fogak, akkor érdemes fokozottan figyelni az adott problémára, és a kezelőorvossal is megbeszélni, mi lehetett az oka, és mit lehet tenni ennek elkerüléséért.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A fogak rendetlen állása esetén mielőbbi fogszabályozásra van szükség. Ínyproblémáknál pedig sokat segíthet a rendszeres fogkőleszedés és a probléma alapos kivizsgálása, hiszen komolyabb fogágybetegség is állhat a háttérben, ami esetén komplexebb kezelésre lehet szükség. A barázdazárás a frissen előbújt maradó őrlőkön nagyszerű fogszuvasodást megelőző beavatkozás, továbbá apró szuvasodások időbeni észlelésével és kezelésével megelőzhetők a lehetséges későbbi nehezebb beavatkozások. Amiatt is nagyon fontos a félévenkénti fogorvosi kontroll, mert az elváltozások jó része sokáig nem okoz panaszt, és az eldugottabb helyeken nehezen észrevehető, ha elindult valamilyen kóros folyamat. Amikor ez már látható vagy panaszt okoz, sok esetben nagyobb lehet a baj. Az időben észrevett és kezelt fogszuvasodások, íny- és fogágyproblémák esetén viszont megelőzhetjük a későbbi nagyobb szuvasságokat, gyulladásokat és fogvesztést. Az esetlegesen öröklődő fogászati eltérések ellenére megfelelő gondozással helyreállítható, megőrizhető a fogak épsége – hangsúlyozta Dr. Pogonyi Kinga.

Szájápolási rutin a genetikán túl

Az öröklött tényezőknél fontosabb, és többeket érint az, hogy milyen szájápolási rutint alakítottak ki gyermekkorunkban a szüleink. A napi legalább kétszeri, de leginkább minden étkezés után javasolt fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll, a problémák mielőbbi kezelése képes ellensúlyozni a kedvezőtlenebb genetikai adottságokat. Ám ez fordítva is igaz: a legszerencsésebb alkati tulajdonságokat, a legtökéletesebb fogazatot is hamar tönkre teheti, ha valaki nem fordít kellő figyelmet a fogápolásra, és ha egészségtelen étrendre, sok cukros ételre, finomított lisztből készülő termékekre, üdítőitalokra szoktatnak valakit kiskorától kezdve, illetve ha a dohányzás és az alkoholfogyasztás is szülői mintaként van jelen.

GettyImages-148199073

Az egyéni adottságok figyelembevételével, a fogorvossal egyeztetve kell mindenkinek megtanulnia a számára legmegfelelőbb szájápolási módokat és a szájhigiéniai eszközök használatát. A fogkefén és a fogselymen túl sok más eszköz is rendelkezésre áll, és teljesen más technikával, eszközökkel kell fogat mosni, ha például fogszabályozót viselünk vagy valamilyen típusú fogpótlásunk van, esetleg torlódott a fogazatunk. A fogmosási technika és az eszközök megfelelő használatának elsajátítása mellett az adottságainknak legmegfelelőbb fogkrém kiválasztása is fontos.

A 9 legerősebb gyógynövény szájüregi fertőzések ellen

A herpesz, fogszuvasodás, fogínygyulladás, afta, fogínysorvadás vagy szájüregi rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető rendszeres használatukkal, de bizonyos betegségek esetében már egy alkalom is enyhítheti a tüneteket.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary, Budai Egészégközpont, borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük