Mennyire jó a fogpor és a lebomló fogkefe? Kipróbáltuk a környezetbarát fogápoló termékeket

A fogkrémekre és a fogkefékre is létezik környezettudatosabb alternatíva a műanyag csomagolásúaknál.

fogpor bambusz fogkefe

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki tudatos alternatívákat keres a hulladéktermelés csökkentésére, az előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a fürdőszoba tele van kisebb-nagyobb műanyag flakonokkal, tubusokkal, amelyekről sokszor azt sem tudja, hogy pontosan mit is tartalmaznak.

A tusfürdőket elég könnyű megfelelő, lebomló és fenntartható alapanyagokból készült szappanra cserélni, és egy kis kompromisszum elég ahhoz is, hogy a samponról is átszokjon valaki hajmosó szappanra, de a fogkrémek leváltása már feladhatja a leckét. Szerencsére akad néhány környezetbarát alternatíva.

Fogpor a tubusos krém helyett

A drogériákban kapható változatot sajnos műanyag dobozkában árulják, csomagolásmentes boltokban viszont üvegcsében is kapható a fogpor, mely általában szódabikarbóna-, esetleg zeolitalapú, sokszor fluorid- és SLS-mentes. Működése egyszerű: a megvizezett fogkefét nyomd a porba, majd így moss vele fogat!

Elsőre kicsit furcsa lehet az eltérő állag miatt, és nem is habzik, de többféle ízben kapható, és azért nem nehéz hozzászokni! Két-három perc mosás és jó alapos öblítés után tényleg frissnek éreztem a szám.

Míg a közismert, drogériában is kapható Dentomin márkájú, zeolitos, mentás fogpor ára a Zöldboltban 969 forint, a natúr ízű 859, addig az üvegtégelyes Georganics fogpor szódabikarbónával, aktív szénnel, bio-mentaillóolajjal 2690 forint.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fogpor mellett egyébként nagyon széles a kínálat a csomagolásmentes és környezetbarát termékeket árusító boltokban: szilárd fogkrémek, fogtabletták, fogszappanok, üvegtégelyes fogkrémek is vásárolhatók, melyekkel jól kiválthatók a tubusos fogkrémek.

Házi fogkrém pár hozzávalóból

Környezetbarát alternatívaként javasolják a házi fogkrémek készítését is, így egy receptet jómagam is kipróbáltam. Ehhez két kávéskanál szódabikarbónára, néhány csepp teafaolajra és egy kávéskanál kókuszolajra - vagy olíva-, szőlőmagolajra - van szükség.

Az alaprecepthez én picivel több olaj mellett hozzátettem még egy kávéskanál porrá őrölt, szárított mentát és zsályát, pár csepp propolisztinktúrát és egy fél kávéskanál porított eritritet - de édesítésnek a sztívia vagy a xylitol még jobb, ha van otthon. A cukor és a méz viszont kerülendő, hiszen az pont ártalmas a fogaknak.

Ezt a masszát kiskanállal teheted a fogkefére, és jól zárt üvegben tárolhatod. Az íz a megszokott fogkrémektől eltér, ami először rémesen furcsa, ahogy az állag is, de külön előnye, hogy kedved szerint variálható. Ami még macerás kicsit benne, hogy mivel nem sokáig eltartható, mindig kis adagot érdemes belőle készíteni, így néhány napig tart csak ki. Ha egy adagot készítesz, akár tehetsz bele egy összenyomkodott epret is ízesítésként, hiszen a gyümölcs kíméletesen fehéríti a fogakat.

Egyedül a szódabikarbóna problémás a képletben: bár nincs egyetértés az ügyben a fogorvosok körében sem, sok helyen óva intenek hosszú távú alkalmazásától, mivel a szemcsék súrolóhatása károsíthatja a fogzománcot. A legtöbb esetben mégis a szódabikarbónából vagy a hasonlóan szemcsés tengeri sóból készül a környezetbarát házi fogkrém. Akad, aki ezt úgy próbálja orvosolni, hogy az anyagot pici vízben oldja fel, vagy fehér és zöld agyagra, zeolitos porra cseréli az alapot.

Lebomló fogkefe és újrahasznosítható tubus

Az egész műveletben talán a fogkefe az, ami a legkönnyebben lecserélhető. Fából és bambuszból készült fogkefék a csomagolásmentes boltokban, drogériákban is kaphatók már, utóbbi különösen fenntartható forrásnak minősül, mivel a növény akár napi 20-30 centimétert is növekedhet. 

Használat közben nem érezhető sok különbség a hagyományos termékekhez képest, nincs mellékízük, bár néhány havonta ezt is javasolt cserélni. A fa- és bambuszfogkefe puha sörtéi legtöbbször még műanyagból készülnek, de a fejük letörése vagy a sörték eltávolítása után a fogkefék komposztálhatók. Áruk 700 és 1300 forint között mozog.

Újrahasznosítható fogkrémes tubust egyébként már több fogkrémgyártó a piacra dobott, a lehetőséget a csomagoláson tüntetik fel: a polietilén és polipropilén anyagúak nyugodtan mehetnek a szelektívbe. A legegyszerűbb, ha az alsó részt végigvágod, és így átöblíted picit. 

Ilyet egyébként az egyik legnagyobb fogkrémmárka, a Colgate is piacra dobott végre, ami ráadásul ízben és állagban sem tér el a szokásos krémektől, így már ez is jó lépés lehet a tudatosság irányába - az ára 1299 forint körül van a drogériákban. De számos bioboltban kaphatók olyan fogpaszták, amiknél ugyancsak újrahasznosítható a tubus. Szerencsére a legtöbb esetben arra is figyelnek, hogy a csomagolás is szelektívbe dobható papírdoboz legyen.

Intimtölcsér a tampon helyett

A tampon helyett a legjobb hulladékmentes alternatíva az intimtölcsér: elmondjuk, mikor jó megoldás, és mik okozhatnak problémát a használatakor.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük