Az élet nagy kérdései: miért nem emésztjük meg a kukoricát?
Sokakban felmerült már kérdésként, vajon miért nem emésztjük meg a kukoricát, pedig ez csak a látszat.

kukorivát eszik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tapasztalta már egy-két cső vagy konzervkukorica fogyasztása után, hogy az apró kukoricaszemek szinte emésztetlenül haladnak végig a szervezeten. Legalábbis elsőre így tűnik. 

Valójában ezekből a rostos magokból is felszívódnak az értékes tápanyagok a bélrendszeren keresztül, csak egy bizonyos részét nem tudjuk hasznosítani.

A kukorica megemésztése

A rostos, lédús kukoricaszemek külső héjának anyaga nem szívódik fel az ember emésztőrendszerében. Ennek oka, hogy hiányzik szervezetünkből a feldolgozásához szükséges enzim, mely többek között a kérődző állatokéban megtalálható.

Az ízletes, roppanós kukoricának felpuhított magjai kerülnek elfogyasztásra, ezeket pedig egy külső réteg, úgynevezett magrejtő borítja, mely cellulózrostokból áll. Funkciója szerint épp olyan, mint bármely más növény magjánál, védi az érzékeny csírát és a fehérjét, mely a fejlődő növénynek szolgáltatja a szükséges tápanyagokat.

Annak ellenére, hogy a héja valóban emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, érdemes kukoricát fogyasztani, hiszen értékes tápanyagokban gazdag zöldség. Valójában rengeteg olyan növényi szénhidrát van, melyeket az ember szervezete nem tud megemészteni,  ilyen például a lencse is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek is éppúgy támogatják az egészséges bélműködést. Amellett, hogy székletnövelő hatásuk van, teltségérzetet is okoznak, és jót tesznek a bélbolyhok működésének is, ezen tulajdonsága miatt a kukorica még fogyókúra alatt is bátran fogyasztható.

A természet elképesztő csodája: fotók a világ legszebb tarka kukoricájáról

A természet néha egészen különleges csodákkal lep meg. Ilyen a Glass Gem kukorica is, mely valóban olyan színekben pompázik, mint egy drágakő vagy üveggolyó.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük