Az élet nagy kérdései: miért nem emésztjük meg a kukoricát?
Sokakban felmerült már kérdésként, vajon miért nem emésztjük meg a kukoricát, pedig ez csak a látszat.

kukorivát eszik
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

Klasszikus, nőies öltözékek, amiknek mindig lesz helye a téli divatban: egyszerűek, de csinosak »

Az 51 éves Jennifer Lopez ünnepi szettjét érdemes eltenni az ötletek közé: végre, nem csak a flitter kerül elő »

Meglepően nőies az új fizuratrend: a kétszínű haj lesöpri az ombrét? »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mindenki tapasztalta már egy-két cső vagy konzervkukorica fogyasztása után, hogy az apró kukoricaszemek szinte emésztetlenül haladnak végig a szervezeten. Legalábbis elsőre így tűnik. 

Valójában ezekből a rostos magokból is felszívódnak az értékes tápanyagok a bélrendszeren keresztül, csak egy bizonyos részét nem tudjuk hasznosítani.

A kukorica megemésztése

A rostos, lédús kukoricaszemek külső héjának anyaga nem szívódik fel az ember emésztőrendszerében. Ennek oka, hogy hiányzik szervezetünkből a feldolgozásához szükséges enzim, mely többek között a kérődző állatokéban megtalálható.

Az ízletes, roppanós kukoricának felpuhított magjai kerülnek elfogyasztásra, ezeket pedig egy külső réteg, úgynevezett magrejtő borítja, mely cellulózrostokból áll. Funkciója szerint épp olyan, mint bármely más növény magjánál, védi az érzékeny csírát és a fehérjét, mely a fejlődő növénynek szolgáltatja a szükséges tápanyagokat.

Annak ellenére, hogy a héja valóban emésztetlenül halad végig a bélrendszeren, érdemes kukoricát fogyasztani, hiszen értékes tápanyagokban gazdag zöldség. Valójában rengeteg olyan növényi szénhidrát van, melyeket az ember szervezete nem tud megemészteni,  ilyen például a lencse is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek is éppúgy támogatják az egészséges bélműködést. Amellett, hogy székletnövelő hatásuk van, teltségérzetet is okoznak, és jót tesznek a bélbolyhok működésének is, ezen tulajdonsága miatt a kukorica még fogyókúra alatt is bátran fogyasztható.

A természet elképesztő csodája: fotók a világ legszebb tarka kukoricájáról

A természet néha egészen különleges csodákkal lep meg. Ilyen a Glass Gem kukorica is, mely valóban olyan színekben pompázik, mint egy drágakő vagy üveggolyó.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük