Ezért veszít ízéből a paradicsom a hűtőben: tudományos magyarázat

A lehűtött paradicsom íze nem az igazi, de vajon visszafordítható a folyamat?

paradicsom-hutoszekreny
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azokban a városi lakásokban, ahol nincs pince vagy spejz, a zöldségek, gyümölcsök szinte biztosan a hűtőszekrénybe kerülnek, hiszen az 5°C alatti hőmérsékleten lassabban romlanak meg az élelmiszerek.

Van azonban egy zöldség - illetve egyesek szerint inkább gyümölcs -, melyet nem szerencsés a hűtőszekrényben tárolni: ez pedig a paradicsom.

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

A hűtőszekrényben az alacsonyabb hőfokon tartás következtében a zöldségek, gyümölcsök érési folyamata lelassul, így élettartamuk növekszik. Ám a paradicsom esetében sajnos ez a pozitív hatás nincs ingyen: cserébe veszít az ízéből. 

Ennek oka, hogy a paradicsom alapvetően trópusi éghajlathoz szokott, így nem szereti a hideget. A Floridai Egyetem kutatója, Harry Klee és csapata arra a következtetésre jutott, hogy hűtés hatására egyes gének aktivitása csökken a zöldségben. A gének egy része pedig olyan enzimeket termel, melyek illékony vegyi anyagok szintetizálásáért felelnek. Ezek a vegyületek édesebbé teszik a paradicsomot, és összetettebb, vonzóbb aromát kölcsönöznek neki.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy amennyiben csak rövid ideig tart a hűtés, úgy a folyamat még visszafordítható. Ha tehát csak egy-két napig volt hűtőben a paradicsom, néhány óra szobahőmérsékleten, és visszanyeri az ízét. Amennyiben viszont már egy hete áll a paradicsom a hűtőben, sajnos az ízvesztés folyamata visszafordíthatatlan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdemes tehát fogyasztás előtt pár órával - de akár egy nappal is - kivenni a paradicsomot a hűtőből, illetve ügyelj rá, hogy ha csak lehet, ne távoli országból érkező paradicsomot vásárolj. A hűtőkamionban való utazás ugyanis sokat ronthat az ízélményen.

Tilos hűteni őket!

Vajon a paradicsomon kívül még mely élelmiszereket nem szabad hűtőben tartani? Még a tejtermékek közt is akad olyan, amit tilos hűteni!

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük