A magyar törpék, akik még Mengele szörnyű kísérleteit is túlélték: az Ovitz család története

A zsidó származású törpék termetüknek köszönhetően élték túl a koncentrációs tábor megpróbáltatásait.

Ovitz család
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A II. világháború idején emberek millióit deportálták koncentrációs táborokba, főként a zsidók, a rendszer ellenségei és a genetikai rendellenességekkel élők estek áldozatául a nácik kegyetlen módszereinek.

Ezeket az embereket a legtöbbször dolgoztatták és éheztették, de volt, akire szinte az első pillanattól a halál várt. Egy magyar család azonban a körülményekhez képest szerencsés volt, hiszen még a halál angyalaként ismert Josef Mengele kísérleteit is túlélték.

Hitler hét törpéje

Az Ovitzok Máramaros megyéből származó magyar zsidók voltak, a családfő Shimson Eizik Ovitz tíz gyermeket nevelt, ebből heten törpenövéssel születtek, és csak három gyerek volt normális magasságú. Mivel fizikai munkát nem végezhettek sem a szántóföldön, sem a szarvasmarhák körül, édesanyjuk sürgette őket, hogy alkossanak együttest. Megalapították a Lilliput Troupe-ot, ahol kis hangszereken játszottak, énekeltek, és a ’30-as, ’40-es években rengeteg fellépésük volt Romániában, Csehszlovákiában és Magyarországon. A család jiddisül, magyarul, románul, oroszul és németül énekelt, a turné alatt pedig a magasabb testvéreik segítették őket a színfalak mögül.

törpék6
Fotó: auschwitzxhibit / Twitter

Amikor 1940 szeptemberében Magyarország elfoglalta Észak-Erdélyt, az új faji törvények megtiltották a zsidó művészeknek a nem zsidók szórakoztatását. Hogy fenntartsák magukat, Ovitzék olyan papírokat szereztek, amelyekből kihagyták, hogy zsidók, és 1944-ig folytatták körútjukat. Ekkor azonban lebuktak, és Auschwitzba deportálták őket. Amikor a nácik hatalomra kerültek, szenvedélyesen igyekeztek kiirtani a szellemi és testi fogyatékosokat. A kisembereket „genetikailag alsóbbrendű anyagnak” tekintették, a társadalom puszta terhének. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A család szerencséjére Hitler nagy rajongója volt Walt Disney Hófehérke és a hét törpe című filmjének. A régi német mese amerikanizálása miatt a filmet betiltották Németországban, de Hitler továbbra is a gyűjteményében tartotta, még a rajzfilmtörpéket is megfestette, egyszerre elvarázsolta és elkeserítette, hogy az amerikai animáció milyen kiváló. Ennek ellenére még ő sem tudta elképzelni, hogy olyan szerencsés lehet, hogy megszerezze a saját hét törpéjét, amelyek a Disney-vel ellentétben németül tudnak énekelni és táncolni.

A halál angyalának markában

A koncentrációs tábor orvosa, Josef Mengele tudott Hitler törpeszenvedélyéről, és ő maga is érdekesnek találta az Ovitz családot, így az azonnali kivégzés helyett kísérletezni kezdett rajtuk. Az orvosnak beteges szenvedélye volt a tudomány iránt, és rengeteg brutális kutatást végzett a deformitásokkal küzdő embereken. Úgy gyűjtötte őket, mint a ritka állatokat, és „állatkertjének” nevezte őket. Amikor az őr 1944. május 19-én éjfél körül felébresztette, és azt mondta az orvosnak, hogy egy egész törpecsalád került Auschwitzba, a szemtanúk szerint olyan öröm lett rajta úrrá, mintha karácsony lenne. 

Josef Mengele, a halál angyala.
Josef Mengele, a halál angyala.
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Mivel nemcsak a törpéken, hanem családtagjaikon is szeretett volna vizsgálatokat végezni, tizenegy rab is azt mondta, hogy rokonságban állnak, csak hogy megússzák a munkát és a halált. Mengele gondoskodott arról, hogy speciális lakótereket építsenek számukra, hogy megfigyelhessék őket. Annak érdekében, hogy emberi kísérletei során egészségesek maradjanak, higiénikusabb életkörülményeket, jobb táplálékot és saját ágyneműt biztosított számukra. Mengele megengedte nekik, hogy megtartsák a saját ruháikat, és olykor az SS-őrök étkezőjében kellett műsort tartaniuk. 

GettyImages-170987321
Fotó: Sovfoto / Getty Images Hungary

A szörnyűségek csak ezután kezdődtek. Kihúzták a hajukat és fogaikat mintavétel céljából, hideg-meleg vizet öntöttek a fülükbe, és vegyszercseppeket a szemükbe. Elizabeth Ovitz később elmondta, hogy a nőgyógyászati vizsgálatok voltak mind közül a legrémesebbek. Befecskendeztek dolgokat a méhükbe, vért vettek, mélyen beléjük nyúltak, átszúrták őket és mintákat vettek tőlük. A nő szerint lehetetlen szavakba önteni azt az elviselhetetlen fájdalmat, amit elszenvedtek, és ami még napokig tartott a kísérletek befejezése után is. Emellett fájdalmas kísérleteket végzett az orrukon keresztül, és felvágta szöveteiket a szájukban és a kezükben – természetesen mindezt érzéstelenítés nélkül.

Furcsa kapcsolat a kegyetlen orvos és a család között

A szörnyű kínzások miatt azt hihetnénk, hogy Ovitzék teljes szívükből gyűlölték Mengelét, ez azonban nem így volt. Mivel jobb életkörülményeket kaptak, és az orvos mindig megakadályozta, hogy gázkamrába küldjék őket, így a törpéknél kialakult valamiféle Stockholm-szindróma, amit tovább fokozott, hogy mindig kedves volt velük, néha ajándékokat is vitt nekik - játékokat vagy édességeket, amelyeket a táborban elhunyt gyerekektől vett el. Tudva, hogy Hitlert mennyire elbűvölték a törpék, Mengele úgy döntött, hogy felvesz egy videót. Ovitzéknak német dalokat kellett énekelnie, hogy szórakoztassák a Führert, hogy ne legyen szomorú és magányos a háborúban, ezt a felvételt azonban magával vitte a tábor felszabadításakor, így örökre eltűnt.

törpék5
Fotó: Curiotweet1 / Twitter

Ovitzék maguk sem hitték, hogy élve megússzák Auschwitzt, 1945 januárjában azonban eljött a felszabadítás pillanata. A Vörös Hadsereg a Szovjetunióba vitte őket, ahol egy menekülttáborban éltek egy ideig, mielőtt végleg szabadok lettek. Hét hónapig tartó gyaloglás után megérkeztek szülőfalujukba, innen később Belgiumba költöztek, majd kivándoroltak Izraelbe. Itt újra koncertezni kezdtek, majd 1955-ben nyugdíjba vonultak, és vettek egy mozit. A legidősebb testvér, Rozika 1984-ben hunyt el 98 évesen. Franziska 91 évesen halt meg 1980-ban. A legtovább Piroska élt a testvérek közül, aki 2001-ben hunyt el.

Szörnyű dolgokat művelt a magyar nővel Josef Mengele és csapata

Megjelent a négy koncentrációs tábort túlélő Mengele-lány igaz története.

Szörnyű dolgokat művelt a magyar nővel Josef Mengele és csapata - Őszintén mesélt róla

Megjelent a négy koncentrációs tábort túlélő Mengele-lány igaz története.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük