18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Közel 35 ezer nőt kényszerítettek szexuális rabszolgaságra: a koncentrációs táborok bordélyai

A koncentrációs táborokban elképzelhetetlen megaláztatásban volt részük a foglyoknak.

koncentrációs-tábor-bordély1

Mai ésszel szinte lehetetlen felfogni azt a sok szörnyűséget, amit a hadifoglyoknak át kellett élniük a II. világháború idején a koncentrációs táborokban, a könyvekben, filmekben és korabeli felvételeken azonban főként az éheztetés, a kemény munka és a borzalmas életkörülmények jelennek meg.

Van azonban egy kényes téma, amiről még a túlélők is csak nagyon nehezen beszélnek a szégyen miatt: a tábori bordélyokban olyan megaláztatásban és könyörtelen bánásmódban volt részük a nőknek, hogy ez a seb soha nem gyógyult be a lelkükben.

A tábori bordélyok története

A II. világháború már javában zajlott, amikor a Harmadik Birodalom második legbefolyásosabb embere - természetesen Hitler után -, Heinrich Himmler elrendelte 1941-ben, hogy hozzanak létre bordélyokat a koncentrációs táborokon belül. Ezzel nemcsak a férfiak közötti szolidaritást és esetlegesen felmerülő homoszexuális hajlamokat szerette volna lerombolni, hanem úgy látta, talán a testi örömök motiválóan hatnak majd a munkásokra, és a teljesítményük is javul ezáltal. Az első tábori bordélyt 1942-ben hozták létre Mauthausen/Gusenben, ezt pedig még tíz ilyen létesítmény követte, a legnagyobb 1943-ban épült Auschwitzban.

Tábori bordély Mauthausenben, Ausztriában.
Tábori bordély Mauthausenben, Ausztriában.
Fotó: o.Ang / Wikipédia

A tábori bordélyok általában barakként épültek, szögesdrót kerítéssel körülvéve, kis egyéni helyiségekkel, legfeljebb húsz női rab számára, női felügyelő, vagyis az Aufseherin irányításával. A szexuális szolgáltatásokra főként német, keresztény nőket kényszerítettek, akik „antiszociális” magatartásuk miatt kerültek a táborba, de több ukrán, lengyel és fehérorosz nőnek is prostituáltként kellett tevékenykednie. Zsidó nők nem lehettek prostituáltak, és zsidó férfi nem mehetett a bordélyba. A rabok főként a ravensbrücki női koncentrációs táborból érkeztek, de Auschwitz a saját foglyait alkalmazta. Megdöbbentő, de a II. világháború német katonai bordélyaival együtt a becslések szerint a Harmadik Birodalom idején legalább 34 140 női rab kényszerült szexuális rabszolgaságra. A bordélyok csak esténként voltak nyitva, a nőket pedig egy SS-tiszt kereste meg az ügyfelekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nácik még a bordélyokban is faji törvényeket írtak elő. Azok a németek, akik bordélyba akartak menni, csak egy német nőhöz mehettek. És egy szláv rab csak egy szláv nőhöz. Mivel az I. világháborús bordélyokhoz hasonlóan itt is pénzért cserébe vehették igénybe a szolgáltatásokat, a becslések szerint a foglyok csupán egy százaléka járt valaha a bordélyokban - ők viszont rendszeresen. Miután az SS kiadott egy bordélyházi engedélyt, a férfiaknak egy nőt rendeltek ki, és orvosi vizsgálatnak vetették alá. Ha a nevüket egy esti névjegyzékben felolvasták, akkor az épülethez vonultak, és egy orvos krémet tett a nemi szervükre. Még a közösülést is felügyelték, amint a bordélyházak részletes SS-naplói tanúsítják. Az SS-nek kémlyukai voltak a barakkoknál, így ellenőrizték őket. Csak 15 perc szex és misszionárius póz volt engedélyezett.

Sok nő önszántából jelentkezett

Ahogy a koncentrációs táborokban minden más, úgy a bordélyházak is elképesztő szenvedést okoztak a foglyoknak. Sok férfit belekényszerítettek az együttlétbe, hogy motiválják és „megtérítsék” őket, ám a megterhelő munka és a kevés étel miatt semmi erejük nem volt még a szexhez is, így egyáltalán nem élvezték ezeket az alkalmakat. A nőknek a megaláztatáson és kimerültségen kívül a fertőzésekkel és sok esetben az abortusszal is számolniuk kellett, egyes bordélyokban pedig a nők mellkasára a Feld-Hure vagyis a „mezei kurva” szavakat tetoválták.

GettyImages-545959785
Fotó: ullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Bár nem volt leányálom a szexrabszolgák élete, sok nő mégis magától jelentkezett a feladatra, hiszen azzal hitegették őket, hogy fél év szolgálat után szabadulhatnak a táborból. Ezt persze mindig kitolták még fél évvel, és csupán annyi enyhítést kaptak, hogy nem kellett a tábori egyenruhát hordaniuk. Ez a kivételezés azonban gyakran haragot és irigységet szült a nők között, sok helyen meg is verték azokat a rabokat, akikről kiderült, hogy prostituáltnak választották őket.

koncentrációs-tábor-bordély3
Fotó: Dietrich / Wikipédia

A tábori bordélyok végül az 1945-ös felszabadításig működtek, az ott szolgáló nők pedig vagy meghaltak, vagy annyira szégyellték a megbélyegzést, és hogy ilyet kellett csinálniuk, hogy soha többé nem beszéltek erről senkinek. Robert Sommer 2009-ben megjelent, Das KZ Bordell című könyve volt az első mű a témában, ahol a túlélők név nélkül merték elmondani életük egyik legsötétebb titkát.

A koncentrációs táborok szadista fegyőrnői

A következő asszonyok kegyetlenségükről váltak hírhedtté. A legszadistább módokon gyötörték a koncentrációs táborok foglyait.

Ők voltak a koncentrációs táborok legbrutálisabb fegyőrnői: élvezték, hogy kínozhatták a rabokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük