Elrejtett tárgyakat találtak Auschwitz egyik blokkjának kéményében: a rabok hagyhatták ott
A leletek az Auschwitzi Múzeumba kerültek.

auschwitz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elrejtett használati tárgyakat, késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani, auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében.

A fő táborban elhelyezkedő 17-es blokkról úgy tudni, a mesterségekhez értő rabokat tartották ott fogva. A blokkot a nemzetiszocializmus áldozatainak osztrák nemzeti alapja készíti elő egy kiállításra. A munkások még áprilisban dolgoztak egy kéménykürtőn, melynek belsejében a tárgyakat megtalálták. Kiemelték és dokumentálták őket, mielőtt az Auschwitzi Múzeumba kerültek volna.

Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a tárgyakat. Az osztrák szervezet közleménye szerint a lehetséges okok között a ruhák készítése és javítása, lakatosmunkák végzése, szökés előkészítése vagy a más rabokkal való csere is szerepelhet - írta a BBC hírportálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második világháború idején a német megszállás alatt álló Lengyelország déli részén hozták létre a nácik az auschwitzi koncentrációs tábort, az európai zsidók megsemmisítésének központját, ahol szisztematikusan oltották ki 1,1 millió ember életét.

Kiemelt kép: Getty Images

Színes fotók Auschwitzból

Ma, amikor a fotográfusok a színes képekből fekete-fehéret csinálnak, Marina Amaral pont az ellenkezőjét teszi: elfeledett, de erőteljes régi fotókat kutat fel, porol le, és színez ki.

Ezt is szeretjük