A nagy náci vezetők gyermekeinek élete: volt, aki éltette apja eszméit, más mélyen szégyellte azokat

Milyen lehetett egy olyan náci vezető utódjaként felnőni, aki emberek milliói haláláért volt felelős? Ők jól tudják.

náci-vezetők-gyerekei
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg senki nem emlékszik vissza szívesen a II. világháború borzalmaira, hiszen a történelem egyik legsötétebb korszaka volt. Ebben nagy szerep jutott a náci vezetőknek, akik kegyelmet nem ismerve több millió ártatlan ember haláláért feleltek, vagy sokat segítettek Hitlernek abban, hogy elérje a céljait.

A legnagyobb vezérnek, vagyis Hitlernek nem születtek gyerekei, a testvérei által azonban így is tovább öröklődött a vérvonal, amit a ma élő leszármazottak próbálnak titkolni. Sőt olyan találgatások is napvilágot láttak, azért nem vállalt egyikük sem gyereket, hogy örökre véget vessenek a Führer vérvonalának. De mi a helyzet a többi náci vezető leszármazottjával? Hogy élték életüket a hírhedt parancsnokok gyermekei?

Heinrich Himmler lánya volt a „náci hercegnő”

Az SS vezére, a Harmadik Birodalom második legbefolyásosabb embere Heinrich Himmler volt, akinek csak egy házasságon belüli, vérszerinti gyermeke született feleségétől, Margarete Bodentől: Gudrun Himmler 1929-ben látta meg a napvilágot, rajta kívül egy fogadott fia volt a náci vezérnek, valamint a titkárnőjétől, Hedwig Potthasttól is született két gyermeke. Himmler imádta a lányát, gyakran ingázott Berlin és München között, ahol a gyerekek az anyjukkal éltek, de telefonon is sokat beszéltek egymással. Több hivatalos útjára is elkísérte a lány az apját. A vezér 1945-ben brit hadifogságba került, ahol öngyilkos lett.

FotoJet (57) (1)
Fotó: Getty Images Hungary

A második világháború után Gudrunt és édesanyját az amerikaiak letartóztatták, majd különböző táborokban felügyelték őket Olaszországban, Franciaországban és Németországban. Ezután Nürnbergbe küldték őket, hogy tanúskodjanak a tárgyalásokon, majd 1946 novemberében szabadon engedték a lányt és anyját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gudrun egész életében követte apja náci ideológiáit, és igyekezett életben tartani az emlékét. Feleségül ment a szélsőjobboldali propagandista és író, Wulf Dieter Burwitzhoz, tagja lett a Stille Hilfe nevű szervezetnek, ami volt SS-tagoknak nyújtott támogatást, háborús bűnösöknek segítettek a szökésben vagy éppen egy új élet elindításában. A nőt nem véletlenül kezdték „pompás náci hercegnő” névvel is emlegetni. Gudrun 2018-ban, 88 éves korában hunyt el Münchenben.

Hans Frank fia egész életében elítélte apja bűntetteit

Hans Frank magas rangú náci tisztviselő és Hitler személyes jogi tanácsadója volt, majd a nácik által megszállt Lengyelország kormányzója lett. Közvetlenül részt vett a zsidók elleni tömeggyilkosságokban, kényszermunkát vezetett be, és haláltáborokat is felügyelt. 1925-ben vette feleségül Brigitte Herbstet, akitől öt gyermeke született: Sigrid, Norman, Brigitte, Michael és Niklas. A náci vezetőt a háború után elfogták, majd bűntettei miatt 1946-ban felakasztották.

niklas-frank
Fotó: andreasharsono / Twitter / Getty Images Hungary

Gyermekei közül lánya, Sigrid Dél-Afrikába emigrált, és haláláig lelkes nácitámogató maradt. Másik lánya, Brigitte 1981-ben öngyilkos lett. Michael és Norman nevű fiai, 1990-ben, illetve 2010-ben haltak meg. Hans Frank egyetlen, ma is élő gyermeke a legfiatalabb fiú, az 1939-ben született Niklas, aki egész életében elítélte apját az emberiség elleni bűntetteiért. Könyvet írt a szörnyűségekről, valamint dokumentumfilm is készült róla. Emellett Niklas mindig magánál hordja fényképét halott apjáról, ami akasztása után készült. Ez a fotó folyamatosan emlékezteti arra, hogy milyen kegyetlenségekre képesek a gonosz, hatalommal bíró emberek.

Hermann Göring lánya éltette a náci eszméket

Göring a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezető tagja és a német légierő parancsnoka volt, emellett sokan Hitler jobbkezeként is emlegették. Őt nevezték meg a Harmadik Birodalom „örökösének” a Führer halála esetén. 1935-ben vette feleségül Adolf Hitler volt a násznagyát, Emmy Sonnemann színésznőt, akitől 1938-ban megszületett egyetlen gyermeke, Edda. A vezető imádta lányát, mindent megadott neki, és rengeteg pénzt költött arra, hogy kényeztesse. Göringet a háború után, 1946-ban kötél általi halálra ítélték a háborúban elkövetett bűntettei miatt, azonban a kivégzést egy ciánkapszulával megelőzte, saját kezűleg vetett véget az életének.

edda-goering
Fotó: Getty Images Hungary / all_thats_interesting / Instagram

Edda később jogi tanulmányokat kezdett, édesanyjával egy müncheni lakótömb ötödik emeletén éltek, de az egyetemet otthagyta, és orvostechnikai asszisztensként egy kórházi laboratóriumban kezdett dolgozni. Edda egész életében támogatta apja munkásságát, és nem ismerte el a bűnösségét. A ’70-es években viszonyt kezdett Gerd Heidemann-nal, akivel náci társadalmi eseményeket rendeztek apja egykori jachtján. Nem szültetett gyermeke, 2018-ban hunyt el Münchenben.

Albert Speer fia tőle örökölte tehetségét

Albert Speer a Harmadik Birodalom főépítésze, fegyverkezési minisztere és Hitler jó barátja volt, rendkívül befolyásos tagja a pártnak. Kényszermunkát és föld alatti gyárakat használt a német katonai termelés növelésére. 1946-ban a nürnbergi tárgyalásokon ő volt az egyetlen, aki bűnösnek vallotta magát, ezért halál helyett börtönbüntetésre ítélték, húsz évet töltött börtönben, 1966-ban szabadult. Ezután is folyamatosan hangoztatta megbánását, és könyveket írt a háborús időszakról. 1981-ben, 76 évesen hunyt el agyvérzés következtében. Feleségétől, Margarete Webertől hat gyermeke született, Albert, Hilde, Fritz, Margarete, Arnold és Ernst, azonban a szabadulása után nem kereste fel őket.

FotoJet (58) (1)
Fotó: Getty Images Hungary

Legidősebb fia, ifjabb Albert Speer örökölte apja építészeti tehetségét, és nagyon sikeres építész lett. Még a 2008-as, pekingi olimpiánál is közreműködött vezető tervezőként. Egész életében kereste a módját, hogy elhatárolódjon apja sötét örökségétől. 2017-ben hunyt el. Lánya, Hilde politikusként dolgozott, segített az antiszemitizmus és a náci atrocitások áldozatain, jelenleg 85 éves. Margarete régészetet tanult, és fotós lett, valamint egy könyvet is írt apjáról. Arnold fia pedig orvosként dolgozott.

Lelkes náciból pap lett Martin Bormann fia

A náci Németország pártkancelláriájának vezetője, birodalmi miniszter és Adolf Hitler magántitkára volt Martin Bormann, aki 1943-ra teljes ellenőrzése alá vonta Németország összes belső ügyét. Bormann támogatta a zsidók és a szlávok kiirtását. 1929-ben feleségül vette Gerda Buchot, a befolyásos vezető, Walter Buch lányát. A párnak tíz gyermeke született: Martin Adolf, Ilse, Ehrengard, Irmgard, Rudolf Gerhard, Heinrich Hugo, Eva Ute, Gerda, Fritz Hartmut és Volker. A náci vezér 1945-ben halt meg, miután öngyilkos lett.

martin-bormann
Fotó: Getty Images Hungary

Ifj. Martin Adolf Bormann-nak, Martin Bormann legidősebb fiának a „koronaherceg” becenevet adták. Tizenéves korában felhőtlen életet élt, és hithű, lelkes náci volt. A háború után érezte apja bűneinek terhét, és római katolikus papként élte életét. Elutasította középső nevét, vagyis az Adolfot is. Martin Kongóban dolgozott misszionáriusként, háromszor is elrabolták, és majdnem megölték. Úgy vélte, szenvedése Isten büntetése az apja bűneiért. Később beleszeretett egy apácába, otthagyta a papi hivatást, és 1971-ben feleségül vette. Bejárta Németország és Ausztria iskoláit, a náci rezsim szörnyű bűneiről beszélt. Izraelben Martin találkozott a holokauszt túlélőivel. 2013-ban hunyt el. 

Ő volt az egyetlen ember, akit Hitler igazán szeretett

Klara Pölzl, azaz Klara Hitler és fia között hihetetlenül szoros volt a kapcsolat. Az asszony mindent megtett, hogy boldoggá tegye imádott fiát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Twitter, Instagram)

Ezt is szeretjük